Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 169

Ба

6) РАД ГЛАВМОГ ОДБОРА

|И. Састанак Главног Одбора Држан 7. Октобра 1898 год.

На овом састанку били су: Мих. Јовић, Ил. Миљковић, Ил. Радосављевић, М. Велицки, Ник. Чолаковић и Стев. У. Ђорђевић.

ЈЕ

Г. Коста Глишић, бив. благајник Главног Одбора, који се сада налази овде на осуству, ради предаје благајне и др. друштвене имовине којом је до сада руковао, моли Гл. Одбор да му да новчану накнаду из касе учитељ. Удружења, јер неколико дана ради на дружинским пословима и предаје дужност новом благајнику г. Илији Радосављевићу, па је вели, право да му се и нека накнада изда.

Одбор реши: да му се из благајне Гл. Одбора на име накнаде изда 20 динара.

НИ,

Прочита се писмо г. Стеве Окановића, бив. учитеља, којим се обраћа Гл. Одбору да га прими за редовног извештача и дописника „Учитеља« из Немачке са месечном наградом. Нуди Гл. Одбор да се претплати на два немачка педагошка листа, из којих ће преводити и „Учитељу“ ради штампања слати важније педагошке ствари. Доцније ће ова 2 листа предати Гл. Одбору и остаће као дружинска, својина.

Пошто је потребно да се у „Учитељу“ штампа кретање и резултати немачке педагошке књижевности, то Одбор прима понуду г. Стеве Окановића. Прима га за дописника и извештача свога и сарадника на „Учитељу“. Одређује му награду 30 дин. месечно. Но ако му радови буду већи и бољи онда ће му се и награда повисити. Сада да му се изда двомесечна награда у 60 динара.

У исто време да му благајник изда и 21 динар, те да се претплати на 2 немачка педагошка листа, из којих ће преводити или прерађивати све важније педагошке радове и слати их „Учитељу“. Доцније ова 2 листа да преда Гл. Одбору, који ће се у дружинској књижници као друштвена својина чувати.

ЛЕ Деловођа извештава Гл. Одбор, да су већина чланова Гл. Одбора из унутрашњости гласали за часништво у Гл. Одбору.