Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 1514

ПЕ

Да би се дружински послови вршили што брже и тачније и да би се дружински дугови могли наплаћивати, председник предлаже, да се избере 1 члан Главног Одбора, који ће као повереник Глав. Одбора водити бригу о добротворима и утемељачима учитељског удружења и дипломе им издавати.

Тога повереника овластити да наплаћује дружинске дугове. За тај труд дати му награду.

Усвајајући ово мишљење и предлог председников Одбор решава да дружински повереник буде г. Ник. Чолаковић, члан Главног Одбора. Његова ће дужност бити да води бригу о добротворима и утемељачима и да им дипломе издаје. У исто времеон ће наплаћивати и све дружинске дугове: од утемељача, срећака и зајма. Награда за овај труд да му буде 10, од наплаћеног дуга.

У:

Председник предлаже, да се умоле писци и издавачи књига за основне школе, да дају Удружењу неки проценат од чисте добити. За то би имали право да ставе на корицама књиге: „Издање у корист учитељ. удружења.“

Одбор усваја овај предлог.

М:

Г. Мих. Јовић, председник Главног Одбора, поклања удружењу своју рачуницу за 1 разред за 3 годице. Удружење би ову рачуницу штампало и распродавало за 3 године. Приход да иде у корист учитељског дома.

Исто тако поклања удружењу свога „Родољуба“, да га штампа и распрола за поклањање ученицима основне школе за ову годину. И од «Родољуба«“ чист приход да иде у корист учитељ. дома.

Одбор прима ове поклоне у корист удружења од г. Мих. Јовића са благодарношћу.

МТ. Пошто многи ђаци учитељске и више жен. школе, траже да купе „Предавач“, а многи су и сиротног стања, — то да би им се

олакшала куповина ове књиге, Одбор реши: да се ђацима, учитељске и зише женске школе продају укоричени „Предавач«“ по 9 дин., неукоричени по | дин. Мали предавачи по 0:50 дин.