Učitelj

904 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Колико је пак заната Гаша променио2 Колико је пута Гаша остављао један занат, па почињао други А колико пута Филип Шта је Гаша постаог (Просјак)ј. А шта је Филип постао 2 (Кувар). Да ли је Гаша могао себи да зарађује хлеба; А да ли је Филип могао Да ли се Гаша горко једио и кајао, што у младости није ништа паучиог А да ли се Филип кајао7 Коме треба да благодари Филип, што није прошао као Гаша2 (Своме оцуј. А зашто своме оцу треба да благодари 7; (Што га је приморао да постане кувар). Гаша је био неразборит и неваљао и остао је неваљао!

3. Какве пријатности има трговац А какве непријатности 2 Какве пријатности има земљоделац7; А какве непријатности 7 (И т. д. с погледом на занимања у оној околини, где је школа, као и на занимања ђачких оцева).

4. Написати четири Филипове одлуке. Прва му је одлука била: »Хоћу да будем градинар!“ Друга му је одлука била: „Хоћу да будем ловац!“ Трећа и т. д.

Написти четири Филипове жалбе на занат. Написати, шта Филип није могао да поднесе у градинарству, а шта у лову ит. д. (Сагибање и чучање; оштар ваздух; воду; врућину од ватре).

С. ОБ.

“пе

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Педагошки конгреси, држани 1893 20од.

У мају !893 год. држан је у Лајпцигу педагошки конгрес. Расправљана су ова питања:

1, о значају основне школе, о улози: њеној у народном животу;

2, о неконферисаним школама т. ј. о школама које походе ученици разних вероисповеди;

8, о школском надзору.

Последња дра питања веома занимају немачке учитеље. Од толико годича стављена су та питања на дневни ред на сваком конгресу, али Народна Представништва не приђоше усвајању мера, које би учитељима дале потребни им ауторитет у друштву, не ујемчише свој деци у Немачкој једно исто васпитање национално, да би се

ј