Učitelj

226 ПРАВИЛА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

6) да се брине преко целе године како ће сва дружинска примања и издавања правилно и тачно бити унесена у касу учитељског удружења. За то ће имати право прегледати рачуне и књиге Глав. Одбора свакада, када за потребно нађе, а мора свака 3 месеца;

в) да против сваке злоупотребе и немара предузима законске кораке, како би осигурао дружинску имаовину;

г) да спрема за скушитину извештаје о целокупној новчаној радњи удружења;

д) да пази да дасе улози утемељача и приходи од забава остављају на приплод у »Добротворни Фонд ;“

ђ) да пази на то, да се главница дружинских фондова не крњи,

Чл. 23. Ако би Надзорни Одбор нашао стварне неуредности код благајника Глав. Одбора мора га од те дужности разрешити, “ о томе известите Главни Одбор, а постарати се ако буде потргбе, да код суда обезбеди дружинску имаовину.

Чл, 34. У случају да Надзорни Одбор разреши благајника, Гл. Одбор изабраће на његово место другога.

Чл, 95. Ако Надзорни Одбор добије доказа да је који зборски „благајник неуредан, одмах ће га од те дужности разрешити, и преко Гл. Одбора одредити дотичном збору лап избора његовог благајника.

Чл. 36. За сваку злоупотребу у дужности и немарност у раду, Надзорни је Одбор одговоран пред земаљским законима.

У. СОкупштина.

Чл. 37. Сваке године о великом школском одмору састаје се „скупштина удружења — у месту, које је за то одредила предходна скупштина удружења — а ако то није учинила, или се иначе појаве какве сметње држању скупштине у заказаном месту, она у месту, које одреди Главни Одбор у споразуму са месним зборовима.

Чл. 38. На два месеца пре састанка скупштине, Главни је Олбор дужан преко друштвеног или другог ког листа позвати чланове и објавити, где ће се, и кад држати скупштина, и изнети програм града скупштинског. Ако би Главни Одбор пропустио то учинити из „буди каквих узрока, онда ће то учинити председник или три члана.

Чл. 39. Сваки месни збор одређује на пет својих чланова по једног изасланика који ће бити дужан, са председником збора, доћи на учитељску скупштину, као изасланици. Већи зборови, ако би хтели, могу послати и мањи број изасланика. Они имају права на путни трошак из касе свога збора. Изасланици, сем председника, морају имати од управе зборске пуномоћије. којим ће се легитимисати. Свака зборска управа дужна је јавити Главном Одбору, најдаље до 1 Јула, имена изасланика тога збора, као и имена оних чланова који желе на скупштину дођи.

Чл. 40. Скупштина може отпочети рад чим буде на скупштину дошла половина и један више од целокупног броја правних чланова за решавање. Право решавања на скупштини имају само изасланици, председници зборова, и чланови Главног и Надзорног Одбора. Решења су свупштинска пуноважна, кад су донесена простом већином

) Ј

МА чи