Učitelj

_ПРАВИЛА УЧИТЕЉОКОГ УДРУЖЕЊА 221

гласова изасланика који су на скупштину дошли. При равној подели гласова, решава она страна на којој је председник скупштине.

Чл. 41. Скупштину отвара председник или други који члан Гл. Одбора, и одмах се приступа избору часништва скупштинског : пред„седника, потпредседника и потребног броја секретара, и по пет (5) чланова за потребне одборе. (Ови се избори врше јавним гласањем).

Чл. 42. Главној скупштини долазе на решавање ови предмети:

1) извештај Главног Одбора о раду и целокупној радњи удрусжења, о стању друштвене благајне и остале имаовине;

2) решавање предлога упућених скупштини од Главног Одбора чи од месних зборова и појединих чланова;

3) скупштина решава о коначном искључењу редовних и почасих чланова на предлог кога месног одбора, или Глав. Одбора;

4) скупштина бира од редовних чланова Главни Одбор јавним гласањем; -

5) скупштина може решавати о изменама и допунама у правилима »Учит. Удружења“ и то на предлог Гл. Одбора, или двадесет „изасланика, или двадесет чланова Учитељ. скушштине, пошто се за „предлог претходно преко 'А гласова. изјасне.

Чл. 43. Сви предлози упућују се најпре дотичним одборима, па «се после решава о њима у скупштини.

Чл. 44. По потреби може саз сазвати и ванредна учит. скупшстина, која има сва права редовне скупштине.

УТ. Закључак.

Чл. 45. Ако би кад год наступиле какве неприлике, због којих “би морала заједничка радња удружења да престане, Главни ће Од"бор — или сам председник сав друштвени новац предати Управи чРондова на чување и капиталисање, а признаницу Управе Фондова. и осталу друштвену имаовину, архиву, књижницу и друго, предати на чување учитељској школи у Београду.

Чл. 46. И новац код Управе Фондова и имаовина друштвена код управе учитељ. школе, стајаће све дотле, док се не би поново «образовало овако исто удружење, и са овим истим правилима, и у том случају ново ће удружење постати господар новца, који се буде налазио код Управе Фондова. и имаовине, која се буде налазила код управе учитељске школе.

Чл. 47. Овако измењени и допуњена правила „Учитељског Удру-жења“ донела је девета учитељска скупштина држана у Шапцу 1892 год. и десета у Београду 1898 род. ;

ва