Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 305

ма шта решило, министарство се је било обратило директорима народних школа, да би се боље упознало с предметом. Министарство је одговоре директора из 36 губернија издало у зборнику од 200 страна, под насловом: „Материјал по питању о увођењу обавезне наставе у Русији.“ Одговори директора сводили су се на то, да Је Русији пемогуће увести општу обавезну наставу, пошто су ради тога по њиховом мишљењу, потребни расходи, које држава не може издржати. До тог је резултата дошао п централни статистички одбор, који је нашао, да би био потребан колосалан број школа и огромне суме ва те школе. Исто је тако и Странољубски израчунао, усвојио петогодишњи обавезни период школовања, да би за Русију потребно било 250 хиљада школа, на које би се трошило 125 милијона рубаља годишње.

При таквим приликама, где се осећа неопходна потреба општег народног образовања, али с друге стране излази пред очи немогућност да држава то оствари, у руској је литератури предложен био следећи излаз: сталне школе да се замене покретнима, у којима раде путујући учитељи, као што је то већи учињено с потпуним успехом у Шведској и Норвешкој. Г. Вахтеров, у своме извештају, који је поднео московском одбору писмености, изнео је да није истинит рачун о броју школа и величини расхода, како се то обично у Русији узимало. Погрешка је по његовом мишљењу у томе, што је узимап у рачун број све деце од 7—14 године, и према томе је: прављен предрачун за број школа. Међутим народна школа у Русији траје 3 године, и пошто деца понајчешће у 5-мој години почињу школовање, то је у Русији потребан број школа, који би одговарао броју деце ол 3—-11 година. Рачунајући на том основу, Вахтеров сматра да је неопходно потребно, да се заведе нових школа у селима још 25.000 и у варошима још 6.000, за одржавање којих потребно је !1 милиона рубаља годишње. ЦиФра ова — за Русију — није баш тако велика, да би могло бити спора о немогућности да се толико на опште народно образовање утроши.

Један руски лист ту скоро предложио је да се, у помен покојном Цару — Миротворцу, образује један просветни Фонд за увођење“ у Русији ошште и обавезне паставе. Дакле и друштво руско, поред државе, вољпо је да жртвује на ширење просвете у народу. Неки листови јављају, да се и у министарству просвете ради на увођењу опште обавезне наставе. Изгледа по свему, да ће ово питањемну Русији скоро бити решено. А и време је! о ЕЕ

—————ообе| «ож део ===