Učitelj

|

586 ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА

Учитељи и учитељице дужни су долазити на зборове, на позив школског надзорника, и не течајеве по наредби министровој (чл. 50.). За ту цељ добиће они попутину и дневнице од своје оп штине.

Владање учитеља и учитељица у школи и друштву мора бити примерно. Њима је забрањено трговатн и свако друго занимање, које се не слаже са учитељском службом. За вршење каквих других послова осим учитељских, мора се тражити предходно одобрење од школског надзорника

МАХХЕ

Чл. 56. измењује се овако:

Стални учитељи и учитељице дужни су служити 80 година. Ну у случају душевне или телесне слабости и неспособности или старости, могу се они, који имају десет година сталне учител ске службе, ставити у пензију с 40%, систематске плате, која се за сваку годину, преко десет година служба увећава се 89, тако да онај, који наврши 30 година службе, добива 2400 дин у име пен сије на годину «чл. ХУ овог закона. А они стални учитељи, који ву служили мање од 10 година, могу у случају доказане болести добити у име издржавања 30%, од своје последње плате,

Болесни учитељ не може дуже од једне године примати потпуну плату, него се ставља у пепсију или му се даје издржање. Кад оздрави може се опет вратити у службу (с обзиром на чл. ХУШ. овог закона).

Учитељима у ненсији, који живе у туђој земљи, одузима се 10% од пеисије.

; Чл. ХХП.

У чл. 57. изостављају се први и други одсек.

Чл. ХХШ У ча. 64. измењује се овако:

Опоменом и укором казни учитеље и учитељице школски надзорник; одузимањем плате и премештајем казни министар по предлогу школског надзорника, отпуштање сталних учитеља и учитељица, који служе више од пет година, бива по решењу Гл. Просв.

Савета; — остале учитеље и учитељице може министар сам отпустити по предлогу надзорника. Чл. ХХ.У,.

У чл. 66. додаје се на крају: