Učitelj

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА 587

После, учитељи могу бити отпуштени због многога лакомисленога задуживања и због злостављања ученика. Ну свагда ће се такви учитељи написмено саслушати. — За дугове и за учињену штету у државној елушби одузимаће се учитељу У, до "а плате или пенсије.

У истом члану додаје се као други и трећи одсек:

За време судскога ислеђења биће учитељ (учитељица) уклоњен од дужности и за то време примаће половину плате; па ако буде ослобођен као невин, биће повраћен у службу; а ако буде ослобођен из недостатака довољних доказа, онда ће Главни Просветни Савет решити, хоће ли такав учитељ и даље остати у служби. Ако остане у служби, онда му се враћа задржана половина плате.

Учитељ се може за време уклонити од дужности и онда, кад се затвори његова школа. Ако за два месеца не добије друго место (према чл 68), онда му се, као учитељу на расположењу одузима ој од систематске плате.

Чи. ХХУ.

Чл, 67' измењује се овако:

Отпуштањем из службе казниће се и они учитељи (учитељице) који кроз 8 године узастопце покажу недоваљан успех, ако нису навршили десет година стална службе; а они. који су навршили десет година. службе, ставиће се у пенсију у случајима који су предвиђени чл. ХХТ овога закона; ну ако је слабији успех последица немарности и нерада, онда ће се ОРН Иорти без права на пенсију.

Исто тако биће отпуштени из службе они учитвљи (учитељице), који изостану од своје дужности три дана у месту или осам дана на страни без предходног одобрења, и без довољнога оправдања или 10 дана по истеку одобренога осуства, или који не иду на нову

дужност за, 10 дана а неби могли довољно оправдати своје изостанке,

Чала. ХХУГ

Чл. 68. измењује се овако:

Стални учитељ добива при постављању и стално учитељско место, из кога се може преместити по молби у неко празно место, или за казну у горе место, нарочито у случају неслагања с друговима и општином, или по важној школској потреби, — и то редовно

за време школекога, одмора. Кад се учитељ премешта по школској потреби, онда добива селидбене трошкове од државе.

Упражњена учитељска места попуњавају се стечајем, који се објављује преко службених листова. При избору имају првенство