Učitelj

БАН МАСЕ

ПН

Децембра прошле године изгубила је Француска смрћу Жана Масв једнога од својих одличних синова, чијега ће се имена потомци сећати са захвалношћу, којом их је задужио својим радовима и практичним и књижевним. Име је његово познато и ван граница Француске, јер су му радови превођени готово на све језике. Његова Историја једнога залогаја тлеба позната је и у нас у преводима г. Милана Милићевића и пок. Влад. Карића; њоме су много година награђивани у нашим школама одлични ђаци. Држимо да ћемо испунити само једну своју дужност, ако се захвалним поменом сетимо његова живота и рада, који могу у сваком погледу послужити као пример, на који би смо се имали рашта угледати, кад нас жеља понесе и дужност џозове да порадимо што у корист народне просвете.

=

Кан Масе се родио у Паризу 22. априла (по новом) 18:5. године. Отац му је био прост радник и син никад није заборављао своје порекло и за то се зар сав посветио раду за добро народно, старајући се о томе да му ум просвети, срце облагороди, а дух култивише. Био је срећан да у колежу Станиславову стече за такав рад довољно знања. Овршивши га, био је неко време предавач у колежу Ханрија ГУ, а потом војник и новинар. Кад је извршен државни удар 1822. год. повуче се Жан Масе у Пебланхем, у Алзасу, и њу је, предајући у једном пансиону природне науке, на: учио познавати децу, њихову природу и потребе њихова духа, начин на који треба са њима говорити. Размишљавање, искуство и поуздан инстинкт учинили су да он постане педагог.

Књиге које је он писао за омладину, брзо су стекле оправдану популарност. Историја једнога залогаја жлеба, Слуге стомакове, Приче из малога дворца им овима слична му дела, сматрају