Učitelj

7614 КАКВЕ СУ ДАНАС. НАШЕ ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ

У Пруској је законом одређено, да школа не сме бити даља од пола миље од станова дечјих, а у брдовитим пределима дозвољено је растојање !/, миље. Хигијенски разлози за то, познати су.

Школа не сме бити у близини пијаца, пролазних и врло живих улица, близу кавана и механа, где влада вечита галама, која омета наставу, и где се може да поткопава и квари дечји морал разним сценама на пијацама и у каванама.

Школа треба да је у близини добре воде за пиће.

Школске зграде могу бити од саме дрвенарије, или.

од тврдога матер иј ала.

Школске зграде од дрвенарије, тако зване школске бараке, показале су се до сада доста практичне. Дрво је рђав топлоноша, и с тога школске бараке добро чувају топлоту зими. Могле би се подизати у сиромашнијим општинама, које не би могле подићи школску зграду од тврдога материјала.

За школску зграду од тврдога материјала тражи се, да су темељи суви, да не упијају влагу, да је пела зграда над подрумима, да је таван подрумски најмање за 1'255 метра издигн/т изнад површине земљишта, да је главна Фасада (лице) школска окренута више југоистоку, јер та страна лаје довољно и светлости и топлоте, и не лежи на ударцу најјачих ветрова.

Материјал за израду школских зграда треба да су добро печене цигље. Дрво треба да је потпуно суво, ла не би на њему израстале гљиве, којих има и врло отровних. (Меги из Јастивапх). Улаз треба да је широк око 2 метра; коридор — око 3 метра, видан, патосан и да се може добро проветрити. Желети је, да школске зграде не буду више од 2 боја (ката), и да у једној не буде више од 12 учионица.

Учионица треба да је удешена за 45 до 50 ђака. На ђака треба да долази 6—7 кубних метара прдетора,