Učitelj

КАКВЕ СУ ДАНАС НАШЕ ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ 615

или 1'5 метра квадратуре. Она треба да је правоугаоник, дугачка највише 10. широка 7., а висока 45 до 4:5 метра; у опште дужина према ширини треба да стоји као 2/; према 3/,., или као 2/3 или 3, према !. За оволику дужину школске собе хигијенски су разлозиу томе, што нормално око на толикој даљини може лепо видети и читати све, што се пише на табли, ако се претпостави, да слова и цифре морају бити велики бар 3 сантиметра. Тако исто и учитељ може јасно видети све ђаке. Сем тога, и глас, који даје обична снага говорних органа, чује се јасно на тој даљини. Висина школске собе преко 45 мет. није за препоруку због одјекивања, а најмања висина, која се може дозволити износи 3:384 метра. Висину школске собе покушавали су да одреде неки научењаци, н. пр. чувени хигијеничари Др. Петенхофер, Папенхајм, и др. по количини ваздуха, која је потребна за једнога ђака на сахат и за дан, али ти покушаји нису дали повољног успеха.

Питање о осветљењу школске собе од велике је хигијенске вредности. Учионица треба да је потпуно осветљена, а светлост треба да долази само с леве стране. Прозори треба да су високи, четвороугли, да хватају што ближе до тавана, а међупростор између прозора да је што мањи. За вештачко осветљење вреди хиги_јенска норма, да на сваких 4 ђака треба да се проспе толико светлости, колико дају светлости 10—12 обичних свећа.

Зидови школски треба да су обојени плавкастом или зеленкастом бојом, у којој има туткалаЗа 1'5 метра од пода треба да су опшивени дрвеном наставом.

Школска соба треба да је тако удешена, да се може лако скроз проветрити. Вентилација треба да је таква, да се учионица може проветравати и у време часова, и да се у сваком сахату уноси у школи по 18—20 куб-

них метара чиста ваздуха на сваку главу. . 41%