Učitelj

636 - НЕОБИЧНЕ МАТЕРЕ

Пре три године опазили су у Милану једну таку свирепу и немилосрдну мајку, која је своју ћерку ланцем за гушу привезала уз дувар и као неку авет држала је више од две године, а свога сина кињила је, одредивши га за тамничара својој сестри, несрећној робињици.

Нека Рулфа морила је глађу своју кћер, па да би удвостручила њене муке, приморавала је да готови ручак, не давши јој ни залогаја хлеба.

Фереро поставља питање најзад, шта хоће ове несрећне

матере од своје деце» Хоће ли да их униште, убијуг — Не! одговара он. Неће да их убијају, но хоће да их муче и киње; и то не чине неког свог задовољства ради, него је такво поступање с децом излив покварене душе ових рђаво васпитаних матера. Но не треба ову свирепост објашњавати само тиме, што су оне необразоване. Оваквих свирепих матера има у свима слојевима друштва и разлика је само у томе, што овакве матере из виших слојева муче душу детињу на место тело. Ове тако зване обра_ зоване мајке веома добро знају, да могу децу и душевно кињити и мучити, не дирнув им ни једну длаку с главе. И оне се тиме и баве, будећи међу децом суревљивост до крајних граница. Фереро је проучавао једну такву несрећну мајку, која је имала двоје деце. Једно је од њих мрзела и мучила га тиме, што је другом непрестано ласкала, љубила га, даривала разним играчкама и лешше одевала, докле је оно прво стално презирала. Друге опет муче децу надруги начин. Разним погрдним речима и то за најмању ситницу, убијају им понос и частољубље, а кад дете покуша да добије наклоност материну, оне их тада с највећим презрењем одгурну. Неке опет измишљавају најгрозније муке својој несрећној деци, приморавајући их да изврше такве послове, који савршено не одговарају њиховом детињству и умном развитку. Тако је једна од њих привезивала свог синчића за столицу, стављала преда њ књигу и приморавала га, да 5—6 страна на памет научи. Једна је опет силом терала свог седмогодишњег сина, да изради најсложеније аритметичке задаће и шамарисала га, кад _год би уморан задремао над сухопарним цифрама. Све ове матере никако не желе смрт детету, те да га зато киње и муче; не, оне се само брину, како ће га мучити и ништа више. Фереро је проучио око 230 таквих свирепих матера и оне су га довеле у ужас тако, да је и он погрешио, предлажући друштву лек противу њих.