Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 649

органски део друге, још веће јединице — друштва људског, и не само да то признаје умом, већ целокупним бићем својим да осећа нераздвојну свезу са тим општим, да у највећем ступњу осећа у себи тежњу да се не одели од тог општег већ да се с њим слије, да му се преда, да себе изједначи с њим, тако, како никакве разлике неби било међ личним и општим, како би интереси општег били у исто време и лични интереси.

Да се не би рђаво разумело изједначавање личног и општег интереса, ваља, имати на уму, да љубав гони човека не своје личне интересе да натури бићу које воле, већ његове интересе да призна за своје. И у том преображају туђег у своје лично и састоји се сва ствар.

Обично се личност и друштвеност сматрају као супротности, које једна другу искључују. До душе то и јесу супротни појмови. Али као стварни појави, личност и друштвеност нису супротни. Где нема једног нема ни другог, пошто друштвеност ништа друго није, већ признање општих интереса за наше личне интересе. Друштвеност је само један облик алтруизма, а овај је виша особина личности. Дакле без личности нема ни друштвености.

Према напред реченом, егоизам је све оно, у чему преовлађује лично, субјективно и релативно начело над општим објективним и апсолутним начелом. Кад је томе обратно, онда је то алтруизам, пожртвовање личних интереса за опште добро; а то се једино може сматрати као основица морала. —

6) Нове књиге и листови

0 реформи наставе српскога језина у нашим гимнасијама са гледишта научне педагогике. Написао Љубомир М. Протић, проф. нишке учитељске школе. Прештампано из „Наставника.“ Цена 0:50 дин.

бутпаз а ха риске 5које. Написао С.Х. Лидбрек: Са шведског превео, уводом и упутством пропратио Фрањо Бучар, учитељ шведске гимнастике на средњим загребачким заводима, управитељ течаја за учитеље гимнастике, и уредник „Гимнастике.“ Са 224 слике. Штампа и наклада књижаре Лав. Хартмана у Загребу, Цена 2 | Хаг | иснећсат 151и раси 2 Народно господарствено питање. Расправио Анте Дукић, Загреб. Цена

Наставник, лист професорског друштва. Свеска 2. (фебруар) год. У1!. Уредник Хајнрих Лилер, професор. Излази годишње у