Učitelj

834 О МАГНЕТИЗМУ

ле, па су онда приметили, да кад магнетна руда дође у додир са челиком, онда и челик постане магнет, који не може да изгуби ону магнетну силу, као што сте могли пре и ви видети. Ми знамо да челик може постати само онда магнет, кад дође у додир са каквим магнетом. А како је могла она гвоздена руда да постане магнет; да ли је и она била у додир са каквим магнетом (Сетите се само шта смо оно казали за земљу па ћете лако погодити.

— Ето, децо, сад знате да је она руда постала магнет усљед земљиног магнетизма Први пут су људи нашли магнетну руду у вароши Магнезији, која се налази у М. Азији недалеко од Смирне.

—- Ко би знао сад да ми каже, по чему се оно тело, кој има магнетне силе зове магнет, а не, некако друкчије. Сетите се само где је први пут нађена она руда, па ћете лако погодити.

— По вароши Магнезији. |

— Децо, онај магнет кога људи граде зове се вештачки магнет, а онај магнет што се у земљи налази зове се природни магнет.

— Ево вам, децо, та магнетна руда. Видите како привлачи гвоздене струготине. Ова се руда сада налази на многим местима а има је и у Србији, као: у Мајдан Пеку, Рудној Глави, на Копонику и др. местима. Она се употребљава једино за добивање гвожђа.

() магнетној руди има разноврсних прича ја ћу вам само неколико казати. “

_—_- Један је овчар чувао стадо на једном брду, на један пут није се могао с места помаћи, јер му је ципеле, које су гвозденим оковане, привукао магнет кроз земљу.

Моропловци причају опет, како има неко магнетно брдо на једном острву, далеко од нас тамо на Северу, па још из далека магнет поизвлачи клинце из брода, те се овај распе и све подави.

Све ове, као и остале приче о магнету неистините су, јер магнетна руда док је у великој количини, у брду, не показује никакву магнетну силу, него тек кад се комад одвали.

Стари су људи веровали да магнет може лечити од извесне болести, па су га стругли и у виду прашка пили. Магнет не лечи никакву болест, али тако су наши стари веровали и приписивали му лековиту моћ.“)--

— Изађи ти мали! — Покажи ми прстом које је северни пол ове магнетне игле а које јужни: — Ево ти друга пола и на њој покажи то исто.

— Примакни тај северни пол овоме другом северном полу. Остали пазите ! -

•) Ове су приче наведене вбог тога, да би се сузбиле празноверице, које постоје о мм. сили. Овом приликом може наставник испричати и причу и „Мухамедовом сандуку.“ ; :