Učitelj

52 из школиног ЖИВОТА

ња, и то би му био ручак. Добро се чувао и пазио, да за овај његов „тичији ручак“ не дознају и остали његови другови, нарочито Љ. Ну ту тајну није могао дуго да крије. Један ђак га елучајно нађе тамо, где је сам ручавао, и видео шта ручза. То одма саопшти Љ,. и овај отиде код њега и да му сав свој хлеб што је био понео, а он остаде гладан. М. није хтео за дуго то да прими изговарајући се, да није гладан, али пошто га је овај дуго молио он му узме мало хлеба, а остало остави. Љ. није хтео ни парче да узме, него га је молио да поједе све, а он је вели јутрос добро доручковао, па сада није гладан. Тако га је хранио више дана а сам је трпео глад. Родитељи његови дознаду и за овај догађај, и његов отац дође једно јутро код мене те ми. саопшти целу ствар и тражаше да казним М. што је, вели, варао те узимао хлеб и Љ. што се дао варати. Ја сам ствар одмах тога јутра испитао и дознавши шта је у истини, похвалио сам јавно Љ. казавши и осталој деци, да ће ми особито мило бити, ако сви остали на њега угледају.

Љ. се није зауставио само у овоме. Хартију, пера, крижуље, прописе, књиге и нужне школске ствари све је куповао и поклањао М, И поред све те доброте, кад су били у четвртом разреду, он је онај новац, што му отац овда онда давао, чувао а нијеа их потро шио за разне слаткише, као што то нека деца раде, но је купио М, нешто одела и опанака. 4

„Гладнога треба нахранити, голога оденути и босога обути“ казао је Исус Христос. Највећа радост учитељева је кад има оваке ђаке. | Ст. М. М.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

ИСКРИЦЕ ДЕЧЈЕГ МИШЉЕЊА

Износим штованим читаоцима, „Учитеља“ један низ искрица дечијег мишљења што сам побележио овда онда од ђака својих у свој бележник: „из школског живота“. (Ове искрице нећу коментарисати посебице. Само ћу рећи неколико речи о њима у ошите.

Да их је корисно обележити и изнети на јавност овим путем, то ће знати читаоц и без мога казивања, као што-ће, можда, знати и то, да се оне у више школа, код више наставника, сматрају као глупости, и дете, које је ту глупост изговорило, срећно ће бити ако не осети казну погрешног укуса и схватања свога учитеља Ова-