Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД . 80

„Материјал за овај рад — као што вели писац у свом предговору — узет је само са болесничке постеље и то мањи део још за време мога спремања за практичног лекара а већи део из моје обилате варошке праксе.“ Ова отворена изјава само повећава вредност овој знатној књизи.

Готово о свима болестима писац говори исцрпно. О диф _' терији говорио је на 9 страна; о шарлаху на 6; богиње су за| узеле 14 страна; врућица 16 а туберкулоза 19 страна.

ј Књига ове врсте у нас је сразмерно још понајмање. Мален број њихов или по обради или по времену у коме је написан, далеко је заостао за овим делом. У толико је више сада ова књига добро дошла српској публици. Из ње ће сваки тачно моћи сазнати природу ових заразних болести, начин којим ћемо се _од њих моћи сачувати, или бар узроке, који их изазивају, от клонити. А за тешке тренутке, кад болест снађе кога члана породице, има у књизи "доста поука, које» нам казују, како се ваља наћи око болесника, те да му се бољка колико толико ублажи. Велике вредности тек може ова књига имати у рукама српскога учитеља. И да не узмемо у обзир личност његову и породице му на селу, свраћамо пажњу друговима на момент: кад зараза овлада ђацима, кад зареди као редња у месту и околини. Свештеник и учитељ прва су лица у месту, на које народ упире "очи, пита за савет и тражи помоћи. Књига ова упутиће га, да по извесним знацима сазна за име и природу болести, показаће "му начин лечења, дијету и негу за време болести, и, најпосле, како треба вршити дезинфекцију. А колико све ово треба знати "по селима, где нема лекара и апотекара, добро је познато свима нашим друговима. ј - Језик је у овој књизи лак, чист и доста правилан, те с тога приступачан и' ширем кругу читалаца. Хартија и израда је добра.

Захвални смо д-ру Гашићу на труду, који је уложио око _ ове изврсне књиге и желимо јој што већу прођу. Друговима својим пак искрено препоручујемо да је набаве, јер ће им у животу бити од велике потребе. Ивк.

3%