Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 57

0 калемљењу лозе и подизању винограда. Лаписао Милорад Тројановић руковалац расадника америчке лозе у Крајини т“ тонорарни наставник винодељске школе, са 21 сликом у тексту. Београд. Државна штампарија Краљевине Србије 1895 г. Стр. 66 вел. 8, Цена 1 динар.

Од прошле године па на овамо неки учитељски зборови почели су да оснивају расаднике америчке лозе; многи су учи“ тељи тражили од министарства Народне Привреде саднице од амер. лозе ради подизања малих расадника, многи су опет били и на практичким курсевима, који су се држали ради обуке у калемљењу лозе и воћа. Учитељство наше дакле почело се јаче интересовати за гајење лозе америчке. Зато и књига, чији наслов горе исписасмо, добро ће доћи сваком учитељу, који хоће да се у овој грани привреде обучи. | :

Садржај је књиге:

Читаоцима; 1. О избору и припремању земљишта; 2. 0 набавци, избору и спремању лозе за сађење; 8. о саћењу и нези калемљене лозе; 4. О саћењу расадника за производњу америчке лозе или за калемљење у њему; 5. 0 зрелом калемљењу; 6. О зеленом калемљењу; 7. О сађењу винограда домаћом лозом на живом (летећем) песку. 8. О сађењу винограда домаћом лозом за наводњавање; 9. О прпорењу лозе; 10. О алату и материјалу за калемљење:; 11. О пероноспори и 12. о ценама разних радова.

Г. Тројановић ради у расаднику код Неготина преко осам година, те за то је ова његова књига и основана на његовом дугогодишњем личном искуству, које је он пажљиво прибрао за време од како ради у расаднику. - Једина примедба коју бисмо јој учинили била би та, што у њој нема ништа о калемљењу у процеп, а тај је начин калемљења већ припознат у нашем народу.

Ко хоће да се бави подизањем амер. лозе и винограда, или да у околини својој исто препоручи, ми му на ову књигу скрећемо пажњу.

Књига заслужује да је препоручимо сваком виноградару.

-