Učitelj

492 ПРИМЕРИ ЗА ПРЕДАВАЊЕ РАЧУНА

%

Отаните сви у један редг Хајде ти, Јово, стани онде (мало даље у страну), а ти, Илија, иди онамо (на др. страну)! Колико је ђака онде Један. А онамо Опет један. Ти иди Јови! Колико је Ђака сад онамо 2 Два. Вас два идите Илији! Колико је ђака тамо (код Ил): Три. Колико је један ђак и још два ђакаг Три. Вас четири одите Јови. Колико је сад ђака онде2 Шест. Како се то шест ђака направило 2 Било је тамо два ђака и одоше још че. тири — то чини свега шест ђака. Где има више ђака 2 Код Јове. За колико је више 2 За три. Вас пет идите Ил! Колико је ђака код Илг Осам. Од куд тог Три и пет чини осам. Где има више ђака 2 Код Ил. су два ђака више. Издвој, Марко, ђаке из ове гомиле и направи и код Јове осам! Колико ви издвојио 2 Два. Зашто два 2 Зато, што од шест до осам треба два. Вас два идите Илији, а вас два Јови! Колико је ђака овдег Десет. А колико овдег И ту десет. Како се у рачуну каже кад има десет ствари или десет лица 2 Десетица. Колико десетица има овде Две. Од чега су ове десетице 2 Од ђака. Од чега још могу бити десетице 2 Од крижуља, таблица, ораја, дрваца, динара, јаја, каменчића и. т. д.

Ово нека св зове прва, а ово друга десетица. Из 1. десетице нек пређу у ПО десетицу три ђака! Колико је десет ђака и још три ђака 2 Тринаест“) А колико је десет ђака мање три ђакаг Седам. Вратите се ви натраг! Колико је тринаест ђака мање три ђака 2 Десет. А колико је (овде) седам ђака и још три ђака г Десет. Из 1 десетице нек пређу пет ђака у | десетицу! Колико је овде ђака 2 Пет. А колико је овамо 2 Петнаест. Зашто је овде пет а овамо петнаест ђака 2... Са више овакиг примера треба радити до 20, а после једног таког примера згодно је задавалти по неколико из практичког живота са истим количинама.

»

Нек пређу два ђака из |. десетице у другу! Колико је десет ђака и још два ђака 2 Дванаест. Нек пређу још три ђака з) Колико сад ђаки овде Петнаест. Дођите и вас два амо! Колико је петнавеет ђака и још два ђака 2 Седамнаест. Колико је ђака мало час. било овдег Колико је садр Три. Ко зна колико нема од тих десет ђака 2 Седам. Пређите и ви овамо! Колико је седамнаест ђака. и још три ђака 2 Двадесет. Колико десетица има у двадесет ђака2 Два.

„) Ради прегледности нек је десетица равдвојена од придодатих јединица. 3) Ова тројица да стану до пређашња два, а десетица да је раздвојена,