Učitelj

УВ ти тил и пне Ми им ке дани ен ви =

новости И БЕЛЕШКЕ 465

„Народној Скупштини

„Доста учитеља основних школа наше краљевине поред свога успешног наставничког рада, занимају се у евојој школској башти. рационалним гајењем свију пољопривредних усева. а поред овог калемљењем, пчеларством, свиларством, а по неки и виноградарством, у чему се ђаци па и цела околина поучавају овим корисним пољопривредним гранама а тиме се наш сеоски сталеж упућује на правилније и корисније газдовање. :

Овакове наставнике треба наградити и дати им воље и полета да што више поред школског рада у овоме допринесу користи нашем сеоском сталежу; а да би се ово постигло, част нам је предложити народном представништву следеће;

1. Да ве у овогодишњи буџет Министарства Просветв унесе сума од 5000 дин. из које ће се одмах по свршетку школске године давати пристојна награда оним учитељима, који имају најлепшу а рационално обрађену башту, а поред овога да су се још и успешно занимали било калемљењем, пчеларством, свиларством или виноградарством.

2. Ове награде раздаваће се оним учитељима, за које школски надзорник поред врло добре или одличне оцене у основној настави нађе да за ово заслужују ПН но која не може бити ВАР) од 150 динара за једног учитеља.“ — Долазе потписи.

И у земљама, где је земљорадња и сточарство на великом ступњу, дају се награде за уређење школске баште Те награде дају се јавно свима оним учитељима, код којих је успех и у школи и у школекој башти зедовољавајући. Код нас пак, где је земљорадња још на ниском ступњу, где сваки, колико може и уме треба, да њеном напретку допринесе давање овакових награда — од неизмерне је користи ; те према томе и горњи предлог добро је дошао.

Награда, која би се раздавала вреднијим и заузимљивијим учитељима, а која се у горњем предлогу од Скупштине тражи, тако је неосетна за државни буџет да у Скупштини не ће ваљда бити ни једног џосланика, који би јој био противан. |:

#

Одбирање књига за децу. — У једној повећој чешкој вароши договорили су се сви учитељи и учитељице мушких и женских, грађанских и народвих основних школа, да прочитају еваку књигу, која је намењена за децу основне школе и да је оцене, је ли добра за фачку књижницу или не, иза који је узраст подесна, Две године је већ како неуморно раде на том послу, идо октобра прошле 1895