Učitelj

478 ДВАДЕСЕТПЕТОГОДИШЊИЦА

"данашњој прослави и који додадоше израза својим осећањима преко писмених и телеграфских честитања.

Радујући се овакому лепом одзиву, Учитељска Школа изјављује најтоплију благодарност свима својим пријатељима, и из симпатија њихових црпи снагу за нове напоре и веће успехе. |

Учитељска је школа данас охрабрена за даљи рад највише тиме, што на челу милих гостију својих, поред достојног наследника Св. Саве и у целом православном свету најуваженијега Архипастира, високопреосвећеног Госцодина Митрополита Михаила и поред овако одличних представника наше интелигенције — у средини својој види врховног заштитника српске школе и просвете, види Божјег миропомазаника, види свога милога Господара и Краља, Који ју је благоволео високом посетом Својом одликовати !

Ја сам од усхићења немоћан, да дадем потпунога израза радосним и захвалним осећајима својим, својих колега и својих ученика. Све што у овом тренутку радосно и благодарно срце може изразити, то је — из дубине српске душе чист, искрен, топао усклик:

Живео Краљ Александар !.!“

По сршеном говору заорило се одушевљено „живео Краљ“, на што је свештеник 2. Никола Стефановић, који је чинодејствовао при резању колача, возгласио многољествије Њ. В. Краљу, на што је ђачки хор одговорио песмом „Многаја љета.“

После овога узео је са говорнице реч садањи проФесор Учитељске Школе а некадањи њен ђак, г. Јован Миобдраговић, те је укратко изнео историју Учитељске Школе за минулих 25 година у овом говору: