Učitelj

682 ПОЉСКА ПРИВРЕДА

како би јаче осигуравао постанак свој и своје породице. Нека су ти прекори и умесни, али онда је требало одмах питати: да ли је све урађено онако како би требало да је, па да се кроз школу и преко школа шири сваколика образованост и уноси у масу народа Да ли смо школу и раднике јој снабдели свима оним потребама којима ће се лакше моћи проносити и ширити просвета, и уносити у народ тековине појединих наукаг Народне су школе, основне школе. А овима је душа учитељска школа и богословија. Те две школе су наши "расадници из којих добијамо најобразованије људе по селима. Оне су и матице народне просвете. Свештеник и учитељ су у многоме, да не речем у свему, углед или "препочетак својим мештанима. Њих ће радо сваки чути како у злу тако и у добру. А свештеникова и учитељева реч искрено и срдачно упућена свету може много да учини. Ваљан пример још више.

С тога што су ти'носиоци просвете у народ у непосрелном додиру са светом, и што су у таком положају да на њ корисно могу дејствовати, и одређено је нашим старим па и новим законима о уређењу богословије и учитељске школе: да се у тим заводима предаје као "обавезан предмет и Пољска Привреда.

У закону о устројству богословије од 1868 године а у члану 3. забележен је као 18 предмет: „Џољска економија с практиком у пољу И башти“. Доцчијим изменама то није промењено. — Па и у новом овогодишњем „Закону о Богословији“ а у чл. 5 под 26 забележено је да ће се у томе заводу предавати „Пољска Привреда с применом“.

У закону о учитељским школама међу остале наставне предмете увршћена је Пољска Привреда чл. 8. под 12. А у члану [1 стоји изреком: га боље разумевање наставе у пољској привреди придодаје се овом заводу потребна земља и башта #0ју обрађују