Učitelj

_РАЗВИТАК ДУШЕ 833

посматрање и проучавање, јасно и разговетно васпроизвођење упечатака и у опште све оно, што називамо мишљењем. -

Опет зато, развитак једне стране душе не зависи "у свима случајима подеднако од развитка других страна душе. Тако, развој ума релативно мало зависи од осећања и воље. Осећања на вишем ступњу зависе

много више од интелекта но од воље. На послетку, развитак воље потпуно зависи од ума и осећања.

Раст и развитак тозга. Као што при изучавању интелектуалних процеса у ланом тренутку морамо имати у виду оне радње нервног система, које спроводе те процесе, тако и при изучавању развитка ума морамо. рачунати са оним изменама у нервном систему, поглавито у центрима можданим, које иду уз психичке промене.

Мозак, слично другим деловима организма, расте или постаје већи, и развија се или показује неке измене у строју, а на име: разноликост делова и сложеност у њиховим међусобним комбинацијама постаје све већа. Оба процеса — раст и развитак — не врше се истом брзином. Раст готово достиже максимум на крају седме године, структурни развитак у том времену није много одмакао од стања у коме је орган за време рођења био. Овоме треба додати, да се виши центри мишљења и свесне воље развијају доцније но центри осећајни.

Како је мозак у тесној вези с телом, тоон донекле тежи да расте заједно с целим организмом, независно од своје сопствене радње. Али то је тако само у почетку, у зачетку. Као и остали органи, мозак расте и развија се услед вежбања. Овај Физиолошки закон, очевидно, допуњује психички закон, по коме вежбање снажи способности. Вежбање на известан начин мења струк"туру (строј) мозга, услед чега он лакше лојетвује у правду у коме је вежбан.

60“