Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 97.

вдане „јер је Гл. Одбор истакао један од најважнијих услова за постигнуће истините — праве — очигледности при настави. А да би школе што пре дошле до очигледних срестава из приролних наука мишљења је: да Гл. Одбор поради код г. Министра просвете, да се, 1, вештина препаровања тица и др. животиња заводеу учит. школи и 2, да му се одобри да пропутује кроз Србију те да у свима окружним и среским местима држи наставницима. предавања из препаровања и то како тица тако идр. животиња. риба, инсеката, амфибија; справљању хербаријума и свему што је за предавзње природних наука потребно. Главни Одбор усвајајући овај предлог и налазећи да би овим добили и учитељи и основ. школа решио је, да се умоли г. Министар просвете, да овај предлог усвоји. Као изасланици Гл. Одбора одређени су, да по овој ствари иду г. Министру просвете, г. г. Ил. Милковић и Ил. Радосављевић. ТУ.

Ил. Милковић извештава Гл. Одбор, да је одштампана књита „Шумски Залаочници“ и може се разашиљати зборовима ради распродаје. Гл. Одбор решио је, да ову књигу пошље Просветном Савету на преглед, оцену и одобрење, да се може набавити за књижнице основ. школа и распродавати, за поклањања ђацима о испиту.

У.

Читају се писма. г. Крсте Димитријевића, учитеља из Прокупља, који јавља да ће 5 наставника са 90 ученика доћи у Београд о Духовима; 2, наставника из Сићева, Малче и Островица, да ће са 60 ђака о Духовима доћи у Београд; 83, Митра Бјелић, учит,. из Кутлеша 4, Милићевића, учит. из Дворана, и 5 наставника из Јеловика да ће са својим ћацима о Духовима доћи у Београд. Сви моле да им се укаже помоћ и спреми преноћиште- за ђаке. Гл. Одбор према овим писмима одредио је поје- | дине наставнике који ће се старати за дочек и спрему ове ученике, као и школе где ће им се преноћиште спремити а препоручио им је да се обрате и овд. општини ради новчане помоћи за ове ђаке.

МЕ

Г-ћца Дар. Петровићева, учитељица поново моли за помоћ. Пошто није поступљено по чл. 19 правила Учит Удружења и пошто је по њеној молби Гл. Одбор једном донео решење, то се прелази на дневни ред. 8

УП.

Управа збора у Трстенику јавља, да збор није хтео да одобри онај издатак у 17:50 дин. што га је учино бив. благајник њиховога збора г. Жив. А. Поповић, -учитељ у Краљеву, давши. изасланицима за Х! учит. скупштину, и то Жив. А Поповићу 8:80 дин. и Љ. Симоничићу, учит. 8:70 дин, јер је овај издатак учинио без зборског одобрења. Моле Гл. Одбор да се ово на-.