Učitelj

РАЗВИТАК ДУШЕ 885

Социјални је Фактор неопходан рали потпуног и правилног развитка ума. Ако би и било могуће очувати телесно здравље детета, одвојив га од сваког друштва, али ум би његов остао на почетном ступњу. Дете ступа у додир са другом лецом и одраслима и потчињава се њиховом утицају и руковођењу, а сви ти утипаји неопходно су потребни за правилан развитак његовог ума. И тако, напредак духа његовог зависи од непрекидног додира и узајмице његовог ума са друштвеним интелектом — од масе разноврсних знања, која су прошла поколења прикупила и која су изражена у речи, писму и др. Исто се тако осећања лечја усавршују под утицајем друштвеног осећања, а вољу дечју изазивају на рад и руководе свикнути начини по којима околина делује.

Друштвени се утицај шири с р стом. Прво утиче породица, па онда школа, другови и на послетку пело друштво, које делује на човека посреством обичаја, јавног мнења и т. д.

Нехотично и сламишљено утицање друштва. Друштво делује на човека у неколико нехотично, т. ј. без свесне намере да се какав резултат постигне. Додир једног ума са другим, дејство примера, владајућих обичаја у породици и друштву, напомињу дејство физичких, природних сила. Али већи је део друштвеног уплива, очевидно. смишљен. Ту долазе разни системи васпитавања, вештина убедити кога о нечем, контрола друштвеног морала и закона и др.

Обе врсте друштвених утицаја заједнички делују у свакоме од три облика, у којима се душа појављује. Ум дечји расте нешто услел додира са друштвеним умом који се огледа у строју и богаству језика, а нешто помоћу системског образовања. Исто се тако осећање развија нешто услед простог додира једног човека с другим, т. ј. под утицајем таквих покретача као