Učitelj

СТОГОДИШЊИЦА -| ЈОВАНА ГАВРИЛОВИЋА - 273

1. Наше основне школе, не само да немају довољно. наставних срестава, него их улраво и немају никаквих. Разлог да се нема или не може да купи, као и онај, да се неће, нису главни и једини узроци у овом. Код нас се врло често и не зна шта осн. школе. треба и шта могу пмати. Има наставних срестава, која се у другим земљама увелико употребљавају, а о њима се код нас зна врло мало иди нимало. Има опет наставних орестава, која могу сами учитељи израдити или прибрати, а и њих наше школе немају и она су код нас у опште непозната, не толико због тога што се неће, него више за то, што се не зна и не уме на томе да ради и што то код наб нико не цени.

Школски музеј ће прибрати наставна срества, која данас постоје у страном свету, те ће наши учитељи ту моћи видети и сазнати чега има, где има, како се и где може набавити, и онда ће сваки знати како ће се, према својим приликама, постарати за школу своју. Колика је корист само од овог, најбоље ће нам показати овај пример: Многе наше школе набавиле су познате шрајберове слике, које су куповане по 70—80 динара. И ако су оне врло неподесне, за њих је Србија дала на страну велику суму новаца; а међутим има слика много бољих и јевтинијих, те су наше школе за мању суму могле имати бољих слика, или би за исту суму могле имати, поред слика, и друга наставна срества. Али тако је морало бити, кад се код нас у опште мало знало о другим настав. срествима. И многи се наш учитељ дуго мучио код школског одбора, докле је исчупао коју стотину динара за наставна срества, па од те с муком добивене суме већину је утрошио само за шрајберове слике. Као што рекох, кад буде школског музеја, оваких и сличних погрешака већ неће бити.

Даље, школски музеј ће прибирати и она наставна, срества, која израђују сами учитељи у другим земљама као и она, која буду израђивали наши учитељи, те ће сваки учитељ ту, у музеју, моћи да се упозна стим, видеће шта