Učitelj

276 ОТОГОДИШЊИЦА | ЈОВАНА ГАВРИЛОВИЋА

8. Све ово, што довде поменух, престављаће управо данашњу основну школу и наставу. Али, сем тога, од свега. поменутог у музеју ће се прибирати и чувати и оно, што је пређе у школама било и што се некада тицало основне наставе, као: стара наставна срества, цртежи и модели старих школ. зграда, школ. намештаја, разноврсне пређашње ђачке потребе, стари уџбеници, књиге за младеж и за учитеље, ђачки радови, стари школски протоколи, нарочито они, у којима би било каквих интересантнијих и важнијих записа и т. д.

И да није оних користи, које сам поменуо у првих 7 тачака, само ово, што помињем у овој тачци, од толике је важности и користи, да је школски музеј потребан и само тога ради, да се прикупи и сачува грађа за познавање развитка наших школа. Јер,и ако наша школа нема, готово ни пуно столеће како постоји, опет је она прошла кроз многе промене, а мало је њих који то све знају. Ко би опет хтео, да што год из школине пропмости сазна, не може то лако наћи и проучити. Колико је драгоценог материјала за познавање досадањег живота и развитка наших школа већ пропало! Крајње је време да се сачува од заборава барем оно, што се још сачувати може.

9. Што се пак не би могло за музеј набавити и донети, а, има вредности, може се описати или нацртати и тачно забележити где и како је постојало. Ово је потребно нарочито за такве ствари, за које се још може наћи живих сведока, који ће материјала и објашњења дати. После неког времена неће се моћи ни толико сазнати и од заборава сачувати.

Исто се тако могу прибележити и за потомство чувати у музеју записи о разним школским обичајима, садашњим и пређашњим, о животу ђака, родитеља и учитеља, о односима између школе, породице, школских власти ит. А.

10. На послетку школски музеј треба да има и наро-. читу школску хронику, у коју ће се бележити сваки важнији догађај, који се тиче наших школа.