Učitelj

314 ПРЕДАВАЊЕ

Хајд' на источну. — Е сад на западну!,... Станите обојица на своје место. ж

Хајде окренте се опет истоку. Где је данас изишло сунце г На правоме истоку. А где ће заћи“ На правоме западу. Хоће ли се сунце још кеји пут у години родити на правом истоку. а заћи на на правом западу“ На правом истоку родиће се још и у пролећв, 9 марта; тога ће дана и заћи на правом западу. Колико се, дакле, пута сунце рађа на правом истоку а залази на правом западу % Два пута: у јесен 11 септембрд и у.пролеће 9 марта. Запамтите ово: сунце тих два дана излази у 6 сати изјутра, а залави у 6 сати у вече. Колико сахати тада траје дан; 19 сах. А колико ноћг И ноћ 19 сахати. Што је дуже Дан је раван ноћи. Запамтите и ово: кад је дан раван ноћи, то се зове равнодневица. Колико је пута у години дан раван ноћи; Два пута. Кадат У пролеће, 9 марта и у јесен 11! септембра. Онда запамтите још и ово: равнодневице има две: у пролеће и у јесен; у пролеће зове пролећна равнодневица, а у јесен јесења равнодневица. Кад је јесења равнодневица,; 11 септембра. А кад је пролећна7 9 марта. Зашто се зове равнодневица 7 Што је дан раван ноћи. Колико тада траје дан, а колико нођ; 12 вах. дан, а 2 сах. ноћ.

"Станите сви у ред, све два и два. Сад ћемо ићи кући, па после подне да донесете те хартије на којима сте обележавали стране света.

ж

У школи ваља поновити о странама света, посматрајући стране света из школе и одређујући разним стварима место према странама. света. Даље посматрајући стране света у школи, и то из средине школе, добро је на зидовима тачком обележити исток, запад, север и југ. Сем тога, најсеверније тачке, где сунце 9 јуна излази и залази а такође и најјужније тачке, где ће изаћи и заћи 11 децембра.

Но осим овога, у школи ваља и довршити што је несвршено. Тако. ваља утврдити: о времену изласка и заласка сунца у разно доба године, о дужини дана и ноћи у разно доба и т. д.

М. Љ. В.

а