Učitelj

РЛА СНИ | 399

77 Децембра ове године ЗаЗТУПАЋа министра просвете у дужности 1 Министар правде г. Арон Нинчић.

Школски музеј. На дан стогодишњице пок. Јована Гавриловића Учитељско Удружење основало је школски музеј. Главни Одбор Учитељског Удружења одредио је 500 динара помоћи за ову годину и изабрао привремену Управу музеја, у коју су ушла г. г. Д. Ј. Путниковић, Срећко Стевановић и г-ђица Савка Радичевићева.

Познавајући господу као вредне и заузимљиве наставнике, а нарочито г. Путниковића који је и довољно познат са уређењем ове установе, надамо се, да ће при свему томе, што је сваки почетак тежак, ипак ова установа имати успеха. Другове молимо, да обрате пажњу на ову установу и да сву преписку упућују привременом управнику школског музеја г. Путниковићу преко Глав. Одбора Учитељског Удружења.

» У овој свесци доносимо правила школског музеја, која ће важити до састанка ХЛУ Учитељске Скупштине.

Пројект о сталном надзору. Предлог закона о надзиравању осн. школа никако да дође на дневни ред у Народној Скупштини, шта више, говори се, да ће мучно и изаћи из обзира на финансијске прилике наше, Кад се овоме дода и то, да је подносилап његов дао оставку, те је исти остао и без браниоца у Скушштини, онда је сасвим вероватно, да се неће ни изнети пред Скупштину.

Џитање о сталном надзору претресано је у јавности и на Учитељским Скупштинама, те изгледа да стални надзор и нема у нас начелних противника. У осталом —- по нашем мишлењу — све зависи од оних људи, који буду први постављени за сталне надзорнике. Буду ли ти људи спремни Ба свој посао, и одушевљени за напредак осн. наставе, буду ли истински помагачи учитељу у његовој тешкој дужности — онда ће се установа сталног надзора брзо одомаћити у нас и донеће у истини користи школи и учитељима. Не буде ли тако, ми предвиђамо недогледну штету, коју ће претрпети школа и учитељи у борби противу ових нових власника. Потребна је велика, обазривост при увођењу ове новине, ако се хоће да се њоме користи нашој основној школи. На надлежнима је да то увиде, и да изаберу најпогоднији пут и време за увођење сталног надзора.

Помоћ школском музеју. Министар просвете г. Ковачевић ценећи установу школског музеја као корисну за напредак основне наставе потписао је решење, по коме Минисгарство просвете даје 600 динара помоћи школском музеју. Хвала ! . |

Просветни напретци у Француској. Има томе скоро четири столећа, како се просвета у Француској високо уздиже над просветом свију осталих јевропских народа. Ту културну превласт своју, с којом је у вези народно благостање и Финансијска снага, постигла је Француска брижљивим стара= њем и неуморним трудом да образовање народа захвати у маси што дубљег корена. Једна од најбољих страна политике Француских државника била, је вазда тежња за развитком и усавршавањем уметности и индустрије, чему су знатно припомогле и практички основане стручне школе.

Све грађанске школе у Француској биле су понова реорганизиране године 1886. Оне стоје према ошшт. школама у истом односу, у коме и школе занатлијске и продужне. Ђаци се примају у ту школу на основу сведоџбе о извршеној школској дужности према основној школи и на основу

> | УЧИТЕЉ 5 29