Učitelj

330 пас нк

пријемног испита. У погледу на године, у грађанске школе примају се ђаци који имају најмање дванаест а највише петнаест година. Осим оних предмета, који се, у главноме, предају у свима школама, ту долазе још и: државно устројство и грађанска наука, земљопис економни, трговачки и индустријски, пољска економија и повртарство, што се учи теоријски од почетка октобра до краја Фебруара, а практички, у пољу и врту од почетка марта

до краја јула. Ручни пак радови, у дрвету и металу, вршени су у наро-

читим за то удешеним радионицама.

Ручни радови за девојке обухватају:

а) радове из домаћег газдинства;

6) радове повртарске, где нарочито долази производња зелени и нега. цвећа, и ; ;

в) шивење и плетење. На девојачким школама учи се још и педагогија.

За спрему професора учитељских и грађанских школа имају два виша, завода: мушки у Зап-Сјопцд-у и женски у Еолепау-апх-Возез-у, близу Париза. Учење у тим заводима траје две године. Услови за пријем ови су: да има кандидат најмање двадесет и једну годину, да је нежењен, да да писмену обвезу да ће се за десет година посветити учитељском позиву, или да ће накнадити држави хиљаду и двеста Франака и да има буере! виретћет (сведоџба више учитељске спреме) или Ђассајацгеај научни или литерарни. Заводи су основани као интернати, но понеке ђаке примају и екстерно. Екстернисте могу добити још и државну помоћ. Управа школе састоји се из управника, подуправника и економа. Наставничко особље није одређено исеључиво само за тај завод, већ се састоји из професора високих париских школа, професора музеја, лицеја и других стручних школа у Паризу, које су чувене са својих предавања. Кандидати су подељени на две секције: литерарну и научну. Основа програма учења на тим школама јесте програм обичних или департманталних завода учитељских, но који је знатно проширен. О литератури држе се нарочита предавања у одсеку литерарном а друга опет у отсеку научном, тако, да оба отсека одговоре потпуно свима, захтевима.

У одсеку литерарном учи се, поред осталога, историјска граматика, стара литература, историја педагогије, политичка економија и т. д. Ученици с научног одсека осим тога послују још у Физичном и хемијском лабораторијуму и уче се справљати природњачке препарате под руководством нарочитог професора те струке, позватог с париског музеја. Таких практичних вежбања има годишње на четрдесет. Осим тога, ђаци, под надзором својих наставника приређују сваке године излете у околне индустијске заводе а исто тако чине природописне и геолошке излете у околини Париза.

Нарочита се пажња обраћа на стручну припрему педагошко-дидактичну. Ручни радови у металу и дрвету обавезни су предмет у научном одсеку а, необавезни у одсеку литерарном. У те ручне радове долази: ковачлук, столарски радови, стругање дрвета и метала, моделисање и основи стереотомије. По свршеноме учењу у Заш!-Сјопд-у или у Еопфепау-ацх-Возез дужни су абитуријенти оба пола подвргнути се испиту за добијање проф. дипломе. Тај испит носи јаван карактер и врши се у Паризу, у Сорбони, пред нарочитом комисијом, коју поставља и одређује министар. Испитима се могу подвргнути и кандидати, који су се приватно припремали, само ако имају сведоџбу више спреме (бгетеј зирегјепг) или бакалорет научни или литерарни.