Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 343

учитељској |купштини У рЕОГРАДУ

КУЧЕВО.

Тронут сам почашћу, којом ме Учитељство Краљевине Србије на, овогодишњој својој Скупштини одликова, изабравши ме за свог почасног члана. Сматрам за своју највећу и најпријатнију дужност, да му и овим путем изјавим своју вечну пошту и хвалу на указаној ми почасти, стављајући се са својом лекарском помоћу, вазда на услузи како српском Учитељству, тако и његовим породицама.

Да би ова за ме и за моју породицу тако драгоцена и најмилија успомена остала што трајнија, уписујем мог једногодишњег сина Владимира за добротвора вашег удружења.

Живели српски учитељи, ти највећи и истински пијонери на нашем културном пољу.

С одличним поштовањем доктор Ђ. Кустудић.

Поздрави из Чешке у преводу гласе:

Сезку Вго4. — Учитељству српском братски поздрав, а скушитинском раду најобилатије успехе жели:

За Учитељско Друштво «Коменски» председник Фе Паје.

Хаећоде. — Славна Скупштино! Сакупљеној браћи, учитељима српским, у Београду шаље учитељство друштва «Коменски> у Находама у Чешкој одушевљени братски поздрав. Просвета је плод дара народног, школа и учитељи су будитељи и усавршитељи тога дара. Образовањем и напретком учитеља напредује и народ. Нека Бог благослови ваш рад на част положаја, нашег и на славу драге Домовине ваше. На здар!

Председник Карел Плесви.

Шђоћоујсе. — Будеч (Учитељско Друштво) округа либоховицкога у Краљевству Чешком пратећи рад побратимског учитељства српског, данас, на дан вашега великог скупа, изјављује вам своје искрене симпатије.

Као што се ми, учитељи чешки, старамо одгајити народ свој у духу великог Коменског, тако и вама желимо, да вас небо благослови у васпитавању јуначког народа српског.

5 За Одбор Антоњин Макеш.