Učitelj

> КЕ ОСНОВНА НАСТАВА У РУМУНИЈИ

шања Просветног Савета; истеривање и удаљавање од дужности максимум до 2 године изриче, преко министра просвете, Просветни Суд. Ових судова има два, један се налази у Букурешту а други у Јашу. Њих састављају један професор универзитета. и два члана апелације, наименовани краљевим указом. Ови се судови постављају за време од 6 година. Сваке друге године коцком се мења по један члан. Кривац има лично предстати пред овај суд. Истеривање из учитељске службе може бити само за ова дела: фалсификат, крађу, превару, лажно сведочанство, неморал, утају, дефицит наплаћених казна, и све друго што се казни по кривичном закону као злочин.

У случају нерада у школи, према уверењу ревизора, министар „може привремено удаљити учитеља из школе и на његово место поставити другог, који ће бити плаћен половином плате уклоњенога. Но ово не може трајати више од 3 године. После овог рока, ако се не поправи, губи право на учитељско место.

Ради усавршавања учитеља у настави, установљене су окружне скупштине, које се сазивају сваке године у јулу и августу. Предавања на овим скупштинама трају +0 дана. Сви учитељи са стране имају 3 динара дневнице а проФесори, који држе предавања имају 20 динара дневнице, Тамо, где постоје учитељске школе, учитељи ће бити у интернату. Ове су скупштине обавезне и само болест може. ослободити учитеља од недолажења на скушштину.

Ове скупштине имају смисла у Румунији; јер се на њима доиста усавршују учитељи, којих има веома много без икаквог педагошког знања. Ја сам био тако сретан, да посетим две такве учитељске скупштине, на којима сам нашао веома мало спремних учитеља. Од 180 учитеља прошле године на окружној скупштини, било је само 6 педагога. Остали су били са !, 2, 3, 4 и 5 разреда гим-

назије а највише са 4 разреда основне школе.