Učitelj

376 О ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У ШКОЛИ

Када сам хтео и ове године отићи на учитељску скупштину, прочитао сам распис министра просвете, где се забрањује страним лицима похађање окр. скупштине. Упитао сам ревизора, за што је то ове године учињено; На шта ми је он одговорио, да је то због тога, што ве не жели критиковати неспремност румунских учитеља.

(СВРШИЋЕ СЕ)

по е—————

П, 0 ПРИЛЕПЧИВИМ Или ЗАРАЗНИМ ОВПАМА У ШКОЛИ

(или АКУТНИМ ЕЕЗАНТЕМИМА). )

У прошлом предавању, у коме сам вам говорио о дужностима школског лекара и о заразним болестима у школи у опште, обећао сам вам, да ћу вас првом пригодом упознати са оним знацима заразних болести, који се најлакше могу запазити.

Да бих искупио своју реч, данас сам изабрао једну групу заразних болести, која је вама свима позната, а то су: прилепчиве оспе (акутни екзантеми). Ту спадају: мрасе (Могђпн, ситне красте или мале богиње), скрлет (бсаланпа), богиње (Уагоја, вел. красте), варичеле (кожуаре, водене богиње, УапсеПа). Све ове болести имају велике вредности за нас; јер су у првом реду дечје болести и највише их виђамо код деце, која иду у школу. Ми непознајемо још заразне клице ових болести; али по свима њиховим знацима оне спадају у ред осталих кужних болести, чије су нам заразне клице већ познате. Оне не постају саме од себе, већ увек мора да је болесник заражен од каквог другог болесника. Зараза врло лако прелази с детета, на дете и тако постају редње. Прилепчиве оспе преносе се или додиром, кад се здрава чељад дотакне болесног или стварима, рубљем, оделом, играчкама, књигама и др. што су болесници имали у рукама. Из овога је лако увидети, даје у школи врло много пригода за разношење прилепчивих оспи. Али се оне могу преносити и здравим људима, који су се дотицали болесника или били у њиховом друштву, а често се зараза улеже у собама и кућама, где су

1) ПЦ, Предавање држано на збору београдских учитеља-ца, 22 децембра 1896 год. ј