Učitelj

О ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У школи ВУ

боловали болесници, те и после дужег времена може да избије и и пређе на укућане, који су се у стан тек уселили.

Све прилепчиве оспе имају ове заједничке знаке:

[) Од оног тренутка када се дете зарази па докле болест не избије, прође обично неколико дана (фадишп Јпсиђаћогл:), за које се време дете у опште добро осећа.

2) Болест почиње увек са мањом или већом ватром — грозницом и неким предзнацима саме болести (86. ргодготогит).

3) После неког времена изоспе се дете по телу оспама, које су различпе према самој болести (51. егирбол:).

4) Пошто су се оспе развиле и неко време потрајале (86. Пот180о15), почну се љуштити и опадати; кожа се перута (5. Чевдпатаболв еј. Чесгивја ол15), болесно дете опоравља се постепено и ускоро оздравља, ако је само болест на миру прошла,

__Б) Ко је прележао прилепчиве оспе обично се и од њих више не разбољева.

1. Мрасе. (Мохтђи, гопгео1е, теаз]јев, мале богиње).

Мрасе су заразна болест, која је врло јако распрострањена; она се обично јавља у редњама и то по варошима готово сваке године а по селима сваке 4—5 године. Тада обреди сву децу, која још нису мрасе боловала. Ретко бива, да неко по нова лежи мрасе, али је исто тако ретко, да у крајевима где владају мрасе, неко се провуче и не одлежи, ако не у детињству, а оно доцније, кад одрасте.

Шта, изазива мрасе, т. ј. какве су заразне клице ове болести још нам није познато;. али да се оне налазе у сузама, балама, као и у перуту болесника, о томе се данас више не сумња.

Пошто се дете окужи, протече обично 8—10 дана док болест не избије. Пре него што оспе изиђу, дете се осећа три — четири дана уморно, добије главобољу и кијавицу. очи му поцрвене и сузе и не сме да гледа у светлост, промукне, суво кашље и добије ватру — грозницу. После ових предзнака саме болести дете се изоспе по ждрелу а за тим по телу, сићушним, црвеним пегицама — оспама.

Оспе изађу најпре на лицу — челу и слепим очима, затим се брзо (за 24—36 сати) распростру по врату, плећима и грудима и најпосле по рукама и ногама. ТУ до У! дана од како се дете разболело, ватра почне да опада, пеге побледе и кожа се стане перутати. Ово перутање траје 10—12 дана; за то време кашаљ постепено престаје, дете боље спава, добија вољу за јело и лагано се опоравља, -док са свим не оздрави.