Učitelj

О ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У школи 379

за неко време и школа затворити. Али на овај корак треба се тек тада решити, ако је школа заиста једини узрок за разношење заразе ; јер се деца могу заразити и у приватним кућама, игралиштима ит. д. и тада затварање школе само продужује трајање редње а никако је не спречава. Што се тиче самог лечења мрасе имали би ово да. кажемо. Противу мраса најбољи је лек добра нега. За доказ овога. поменућу вам само то, да сиротињска деца у рђавим и влажним становима више умиру од мраса, но деца која су у бољим приликама.

Ми нисмо у стању да спречимо мрасе, кад је неко њима већ заражен, нити да постакнемо, уда оспе пре изиђу“, као што чак и неки лекари мисле!2 Али ово ваља имати на уму. Деца, која. су иначе здрава, не потребују другога лека до добре неге. Болесника треба, метути у чисту собу, у којој ће топлота зими бити #5Р или 19 Ц. ст. И најлакши болесници морају чувати постељу све док перутање не прође. Собу у којој болесник лежи ваља оваки дан ветрити али пазити да не буде промаје. Исто тако ваља избегавати све, што дражи очи, грло и плућа; с тога соба треба да је мало замрачена и да је у њој ваздух влажнији, (на пећ ваља метути плитку чинијицу с водом да испарава). Уста, гушу и нос треба такође чисто држати и чешће преко дан чистом водом, у којој има куњске соли |: 100, испирати. Исто тако треба болесника сваки дан прати чистом млаком водом и давати му чисту преобуку.

Храна треба да је што лакша: млеко, чорбица, јаја. Воде треба дати болесницима. колико год затраже а слабијој и мало вина. Ако ли су деца нежнија и млађа од 4 године, или имају већ какву махну, или наиђе поред мраса, како вам описах, каква друга болест (као компликација, прекојаса, болест очију, ушију, грла, плућа и т. д.) ваља одмах звати лекара. На децу, која су прележала мрасе, треба | такође обратити пажњу; јер се могу многе болести да наметну, као скрофулоза, туберкулоза, катари у плућима, малокрвност, запаљење средњег ува и др. У свима овим случајевима паравно да опет морате звати лекара али благовремено; јер сад настаје његова улога.

2. Скрлет. ; (бсагјаНпа, Бећагјасћ, зеатјећ Теует, црвен).

Сврлет је тешка дечја болест, која је без сумње много опаснија. од мраса и сваке године покоси многу децу, где се појави. Прошле године у нас је умрло од прилике 19:99 Иначе умире од шарлаха 5— 259, према томе да ли је редња лака или тешка. Из овога је лако разумети, што родитељи зебу од ове подмукле болести и тек се онда.