Učitelj

380 0 ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У ШКОЛИ

радују својој деци кад им сретно преболе скрлет. Заразне клице и ове болести још не познајемо; али нема сумње, да ће их бити у крви болесниковој, перуту и његовим изметинама као и ваздуху, што га је издисао; јер све ово може да пренесе заразу. Исто тако зараза се може разнети и стварима (књигама, писмима) које су болесници имали у рукама, па и људи, који су 6, болесницима били у додиру, могу разнети заразу, као што је кужан и стан у коме су болесници боловали.

Никлоност за добијање скрлета истина је мања но код мраса, (по једној великој статистици у Улетаавеп-овој зрес. Ра;ћојошје ег

Тћегарје. Испод 5 год. разбољева се •+ + +: : 64 Сл БА . Ре А 1 А - а ова ~ ОБ] 1 ~ = „КИ „= ПОЛО

али пошто ми незнамо ко је наклоњен а ко не, то треба сваки добро да се чува од ове страшне болести. Одојчад нису наклоњена да добију скрлет а исто тако и старији људи. Ко једном прележи ову 6олест ретко се кад од ње по други пут разболе.

И код скрлета треба да прође неколико дана од како се дете

заразило па док се болест не појави (4—8 дана). За то се време

дете осећа уморно, куња, изгуби вољу за јело, добије главобољу и стужује му се. Сада (УП! дана од заразе) добије наједанпут велику ватру (до 409 Ц.) са трескавицом. У исто време дете сетужи, да не не може да гута, и ако му погледате у гушу видићете црвене отечене крајнике (кадшто са белом навлаком) а на непцима јако урвенило; детету иде крв на нос, отекну му вратне жљезде, језик му је јако покривен, повраћа, добија грчеве (мала. деца) и т.д. Такво стање траје два — три дана, дете добије још већу ватру (40—419 Ц)) и изоспе се но телу црвенилом, које је као скрлет.

Црвенило изађе најпре по врату а затим по плећима и телу.

Лице а нарочито брада и околина уста остају без црвенила (те се тиме скрлет врло лепо може да разликује од мраса). Ватра још траје, болесник мање мокри, језик јако црвен. Од прилике после 4 дана, црвенило по телу почне бледити, ватра попусти, болесник се осећа боље и пошто се озноји, кожа почне да се перута и љушти. Ово перутање траје 8—14 дана, док кожа не постане глатка и црвена ;

болесник се постепено опоравља и оздравља.