Učitelj

384 ГИМНАСТИКА У основној школи

мучити, те да се души стекне право на рај. Видимо, за тим, да тај правац прилично узима маха. Место старих патриота, као што смо видели код Јељлина и Римљана, видимо у средњем веку све некакве богомољце са пакленим душама; видимо слаботиње и кукавице у приватном и никакве патриоте, мрачњаке и реакционаре у јавном животу.

Овоме је правцу знатно припомогао проналазак барута и пушке.

Код нас Срба, такође видимо јунаке: Обилића, Рељу, Југовиће

и др. Видимо, где Срђа Злопоглеђа — пио два и два на копље набија, преко себе у Ситницу баца... Видимо очајничку борбу, на, живот и смрт, између нас и Турака — „заклетих наших непријатеља“. Видимо вежбање у руковању оружјем, вежбање боју и т. д.

Мало за тим, са падом српске државе — српског царства видимо, да се на Косову Лазар — привољева царству небескоме; причешћује војску — и, сва му је војска изгинула. — Знамо колико

истине има у овим народним стиховима, али нам је ипак нужно, да констатујемо и само народно појимање онога теолошког тврђења о телу и души и о будућем царству.

Нови, а нарочито најновији век, почео се мало по мало отрзати из тих предрасуда. Оне теолошке теорије почеле су све више губити важност; но, и тада видимо да влада мекуштво и слаботиња, кржљавост, болешљивост — или друкчије речено нежност. У најновије време појављује се најновији правац, правац савремени, који увиђа, да се овако нагло пропада и кржљави и да је, као што вели Шилер:

уБеше ли велик као садр —

Не могу да појмим ово колено,. Старост је млада облика,

"А младост, на жалост, стара, је! —

Увидело се, да је на овом свету све више беда и несрећа и све више богаља. Тражило се томе узрока, па се нашло, да узрок лежи у главноме у социолошнким односима данашљњег друштва. а поред тога у недовољном кретању. Знајући, да је гимнастика најјаче срество за

развијање тела и отклањање разних телесних махна, отпочели су

многи напредни народи уводити гимнастику у своје просветне заводе. Прва гимнастичка школа основана је у Десави 1776 год. По примеру те школе отпочеле „су се одмах оснивати многе такве школе по Шведској, Данској, Швајцарској и Германији.

И ако се, као што је напред напоменуто, у најновије време увиделода, је многим невољама у свету узрок недовољно кретање;