Učitelj

ГИМНАСТИКА У основној школи 985

и ако је утврђена истина, да је гимнастика најјаче срество за развијање тела и спречавање многих невоља у свету; и ако се у последње време почела мало већа пажња обраћати на развијање и неговање тела и гимнастику — ипак се још не полаже довољно пажње — на гимнастику; још на њу многи гледају као на нешто непотребно,

Погледајмо данашњи свет, данашње друштво и његове телесне особине. Шта ћемо видети7 Ретко ћемо видети здрава и снажна човека са правилно развијеним мускулима. На већини људи видећемо изнемоглост и изнуреност; лице убрано у раној младости и намргођено; на лицу неку мору и сету.

Да је наш нараштај све крж љавији и да генерација за генерацијом све кржљавије и јадније изгледа; да је све више скрофулозних и кривовратих — то је и сувише позната ствар. А да ћемо на крају краја изгледати као какви кепеци — и то је, тако рећи, сигурно.

Наша варошка младеж почиње још од ране своје младости да се квари. Она почиње још из рана да се трује отровним кафанским ваздухом и да се одаје разним пороцима. — До скора сеоска је младеж стајала боље, но и тамо је у последње време јако погоршало. На пр. у данашње време, у селу моћи ће се видети више оваких слика. Младић око 18—920 година; оденут и утегнут у стајаће рухо и некакве памуклије, као у оклопу, једва се миче. На ногама некакве незграпне чизме. Око врата умотао шал. На рукама рукавице или је пак стрпао руке у џепове и ако није велика. зима. Уозбиљио се, набрао чело... Све се више губи оно надметање младежи. Бацање камена, хрвање.... сматра се као нешто стидно и нешто, што не приличи паметном и озбиљном човеку. Са овим накарадним појмовима, завладала је код многих старачка крутост, тромост и озбиљност.

Упоредно са тим напуштањем тела, иде им то, те је у свету све више злобих, пакосних, пуних порока, никаквих карактера, зломишљеника, подлаца, превртљиваца ит. д. Дакле, у накарадном телу свачега је, само није доброга. У души таквих несрећника кувају се свакојаке рђаве мисли. Душа њихова не зна ни за какве више идеале и ни за какво добро.

ож ж ж

Школа је један моћан Фактор у друштву. — Наша стара основна школа није ни мало пажње обраћала на Физичко образовање. Нова школа избрисала је из програма оно: у школи се учи читати, писати и Богу се молити, и, ставила је себи у задатак: свестрано образовање и спремање за осивот. Она је прешла у нову фазу живота — модерирала се, како се оно каже. То се тако тврди, но ми одлучно тврдимо, да је то обмана и да је наша нова школа врло

УЧИТЕЉ | 26