Učitelj

354 ШТА ОМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

да моје замерке и неће бити сасвим оправдане, можда ће моји предлози за исправку онога што је погрешно и штетно бити неумесни, могућно је да ће у овим редовима бити много непотпуности, па опет, мислим, биће од овог посла, користи, што не дамо да се питање о основној школи скине с дневногцреда. .

Не мислим;:; ако улазити у расправљање питања, о

значају и важности народне просвете; исто тако не мислим улазити ни у питање о утицају основне школе који она врши на народну просвету. Хтео бих, да, уз неке напомене, учиним неколико предлога, од чијег би усвајања, чини ми се, зависио у многоме напредак основне школе. наше, што би је,. држим, ставило на једну ногу с основним школама најнапреднијих држава. Тако:

АЦА Г

Учитељу треба да је осигуран, законом гарантован, опстанак у служби. То је колико у интересу самога учитеља, толико и у интересу посла који врши. Кад један јавни посленик стрепи за свој опстанак у служби, кад се боји да · не изгуби положај у којем је, онда се то неоспорно опажа и на раду његовом. Брига да очува себи положај, да „не изгуби хлеб«“ одводи га често на странпутицу. Ко познаје, шта све може код нас да доведе у питање опстанак у служби једног државног службеника; ко зна, како сваки који има иоле власти држи да је позван да издаје наредбе, да изриче казне, да прети учитељу ; коме су познате, често из основа измишљене, тужбе и шпијунске доставе појединих несавесних људи против учитеља, који су само због тога кажњавани губитком службе — тај ће се, не сумњамо, сложити с нама да законом треба ујемчити учитељу опстанак у служби.

У данашњем закону о основним школама био је један члан — 64 — у којем је било извесних гарантија за учитеље, да не могу, и без кривице и без саслушања, бити

~