Učitelj

390 ГИМНАСТИКА У основној школи

4. Ни војна гимнастичка вежбања, са оним крутим егзерцирањем, нису за основну школу.

5. Чини нам се да смо слушали или читали негде мишљење, да би требало да дечје игре замене сву гимнастику у основној школи.

Но ми не делимо то мишљење, као што нисмо ни за то, да се оне

истисну из основ. школе. Оне су потребне за ђаке основне школе и имају добро дејство на Физичко образовање.

6. Гимнастика за основну школу треба да је што простија без гимнастичких справа, јер њој није задатак да ствара атлете, но да оснажи свестрано и правилно све мишиће и да их навинне да увек буду верни извршиоци наше воље.

Велики научењак светски, славни Павле Минтелаца, тврди, да је и за одрасле боља што простија, гимнастика, јер | се она само

слаже са модерном хигијенском гимнастиком. Тим пре је она потребна.

за децу у основ. школи.

»Много се радило- на томе, да се гимнастика упрости, вели Мантегаца, у својој „Хизијени кретања“. За тим наставља: „Уздигао је до најпростије вештине и створио је од гимнастике дивну рационалну систему Др. Шребер, директор ортопедскога и лекарскотимнастичког завода у Лајпциг“. После овога, Мантегаца, износи правила те Шреберове гимнастике, која се састоје-из 44. вежбања. Та Шреберова гимнастика, која се зове још и собна — коју Ман_ тегаца износи у поменутој својој књиги — удешена је за одрасле и Мантегаца је намењује како оним многим невољницима: који цео свој век проведу у невољама и бедама, пола апотеке лекова трошећи на своје худо здравље, — тврдећи, да ће се на овај прост начин курталисати тих многих беда без икаквих лекова п рецепата. Исто тако и онима, 7 желе да и даље очувају своје добро здравље.

Та Шребегрова, гимнастика, којој Мантегаџа толику вредност даје — у шта ми потпуно верујемо, јер имамо и нешто искуства држимо, да је најбоља и најкориснија иза основну школу. Удесивши је за децу, за ђаке у основној школи, износимо овде редом сва вежбања те гимнастике.

1. Вежбање. Главом описати круг 5, 10, 15 пута.

1. Вежбање. Окретати главу десно и лево 3, 4, 5 пута. — Ова су два вежбања корисна против нервозне несвестице и против ревматизма у врату.

Ма О а а БОА СЕН