Učitelj

396 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

-________ 20 7060 ИО ОИ ТЕ мм

2. Да и код оне омладине, која није у школи ноу народу, поРаде на Физичком образовању и гимнастици, а за то има више начина. По варошима је згодно оснивање грађанских гимнастичких дружина по примеру „Душан Силни“ и »„ Соко.)

. К. Ј.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

· Неколико напомене о енглеским школама. — Путовање је лопуна школовању. На путу се много види, много научи, што је у школи остало недоучено. Оно је продужна школа и за образоване људе. Истини овој не треба. потврде. Верујући у њу, 17 наставница Француских основних и женских учит, школа провеле су у Лондону пуне три недеље. Време је кратко за детаљно упознавање ове велике вароши, али опет довољно да се доста научи. Оно што је најинтересније у њихову путовању, интересоваће и наше читаоце. Прећи ћу преко свега онога, што нема непосредне везе са основним школовањем. То ми, у осталом, налаже и узани оквир овога прегледа.

ж ж

Енглеска се интелигенција искрено стара,да проструји што више писмености и у најзатуреније крајеве лондонске, да се спусти и у најдубље слојеве друштвене. Тога ради у Лондону постоје многе универзитетске колоније (Отшуегвњу ве етеп|з). Оне би се најзгодније упоредиле са нашим вечерњим школама. У свима крајевима ове мин вароши, подигнуте су величанствене зграде уДомови за раднике“, где борави најсиромашнија класа радничка. Свако вече, извесним редом, ове домове посећују школски посленици, поучавајући радничку сиротињу. У тим домовима находе се све удобности потребне једној школи. Поред сале за скупове, поред сале — учионице, _ находи се ту и лепа библиотека, удешена за раднике. Мисли се, да ће се на овај начин колико-толико ублажити страховита животна,

1) Пиротски учитељски збор налази: да уз Шреберову гимнастику може добро да послужи као гимнастика у основној школи:

!. Рад ђака у школском врту и - -

2. Колске игре, где може један ђак свирати у свиралу, а остали играти, или играти сви уз певање. –