Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД - 397

борба за опстанак, која се тако очајно води У центру цивилизованеЕнглеске! Сваким домом управљају сами радници.

ж

Мало је јавних државних школа (Воага зсћоојв). Приватна иницијатива чини огромне услуге народном образовању. Појединци или и читаве корпорације, подижу и одржавају не само сиромашне парохијске школе, но и читаве колеже по Оксфорду, Кембриџу ит. д. Држава нема права надзора над овим школама. У основним школама је школовање бесплатно од 1891 год. У средњим школама нема бесплатне наставе. У једној школи (РиђИс већоојз) у Ебоп-у троши ђак годишње најмање 5000 динара! Доиста огромна сума!

И ако је био одмор, путници су опет, благодарећи својим лондонским колегама, изближе расмотрили једну јавну основну школу. Најлакше ће се судити о величини школске зграде, кад кажем, да је у њој било места: за дечје забавиште, за школу напуштене деце, за мушку и женску основну школу, за школу глуво-немих, за школу умно неразвијене деце и најзад била је радионица за ручни рад. Једва је потребно напомињати да је зграда и споља била дивна.

Гости су посматрали на окупу 200 ђака из забавишта. У дворишту су се играли и радили гимнастику. И једно и друго су радили уз пратњу пијанина. Тако је боља дисциплина и тачније извођење појединих игара. У свакој школи, а често и у сваком разреду има по један пијанино. Певају свагда уз пратњу на овом инструменту. Тиме се и објашњује онај ванредан успех у певању по енглеским школама. Деца од 5—7 година певају у једном гласу, а сд 7—9 год. у два. Песме се изводе са похвалном тачношћу. Немају нарочитог наставника за певање.

У настави се у опште иде веома полако. Предмета је мало. Програм је далеко од оне претрпаности, од које пате скоро све ев_ропске школе. Дневно време што се даје појединим предметима дуже је, но по нашим школама. По мишљењу г-ђице Ј. Вјаћс, извештача. са овога интересног путовања, честа смена предмета, брза промена часова, само је штетна настави.'Таман се деца заннтересују једним предметом, а њега треба заменити другим, како би се и он заменио трећим, чим се за њега интересовање пробуди. Један наставник не може се ваљано сопремити да држи дневно 5—6 предавања. Отуда, су предавања нерационална, знање ученичко доста површно. Ма да, су ове мисли доста тачне, опет промена, предмета из часа у час, има и својих добрих страна.

Дисциплина је у школама одлична.