Učitelj

414 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

спитачу остаје, да другим путевима сазнаје за њихово домаће стање, па да неуредности отклања или у споразуму са ђачким родитељима, или да невољу само благим мелемом лечи, а тугу саучешћем ублажава, где је опази. На тај начин успех је поузданији, јер оштрина у оваким случајевима рађа тврдокорност и суровост.

Будите, дакле, према деци милостиви, и постарајте се да их не само науком и васпитањем облагородите и наоружате, него им у опште а на руци и утирите им стазу за будући живот.

Угледајте се на Исуса Христа, -првог учитеља, који је волео децу и казао:

„Није воља оца вашега небеснога, да погине један од ових малих“.

Ивк.

А аЦ Ја А

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

то с

А). РЕФЕРАТИ 0 КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА.

Дело. Лист за науку, Ењпжевност и друштвени живот, година „трећа. Власник, Стојан М. Протић а уредник др, М. Ђ. Миловановић. Београд, Парна Радикална Штампарија.

Са декембарском свеском завршио је трећу годину свог изласка овај ваљани наш часопис, који излази једанпут у месецу. На разним рубрикама овога листа, којима се хоће да обележи духовни живот и кретање нашег народа, радили су одлични радници у српској књижевности. -

Осем наших познатих појета: Змаја, М. Ј. Митровића, Р. Ј. Одавића, С. Аврамовића, Шантића, Дучића и других, наћи ће се

неколико лепих песама, и од других млађих радника, па и од женскиња. На Белетристици, осем Симе Матавуља, Ј. Веселиновића, И. Вукићевића. радили су још и К. Петровић, Свет. П. Ранковић, Ћоровић, Јаша Томић и други. Лепе су „васпитачеве забелешке“ од