Učitelj

49) 1 ПАЛА ИК

- Тежак илустровани гласник „Орп. Пољ. Друштва. Излази недељно. Уређује Благоје Д. Тодоровић. Бр. ! и 2. Год. ХХУШ Цена 8 дин. годишње.

Босанска вила лист за забаву, поуку и књижевност. Уређује "Н. Кашиковић. Бр. |. Год. ХП. Сарајево. Цена за Србију 4 Форинта за годину.

5Ккоја лист за учитељство и пријатеље школства. Уређују је Стјепан Широла у Карловцу. Бр. 2. Год. УЈЈ. Цена годишње 2 2. и 30 новч. за Србију.

ов

ГЛАСНИК

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

Нов Министар Просвете. —- Указом Његовог Величанства од 18 Декембра прошле године, постављен је за Мипистра просвете и црквених послова г. Андра Николић, државни саветник у пензији.

· Промене у министарству просвете. За начелника у Министарству просвете постављен је г. Стеван Ловчевић директор гимназије, а за секретаре г. г. Ранко Петровић и Љуба М. Давидовић професори. Први ће вршити дужност референта, за основну наставу.

Код новог министра просвете. Главни Одбор Учитељског Удружења, сматрао је за своју дужност, да отиде г. Министру просвете, да га поздрави и честита му нов положај. Том приликом председник Главног Одбора, из-. међу осталога, говорио је о тешком положају у који су учитељи дошли, укидањем чл. 64 зак. 0 осн. школама, и молио г. Министра да исти члан закона поврати у живот, кад настане могућност за то. Г. Министар просвете је врло љубазно примио чланове Главног Одбора и изволео их почаствовати дужим говором, у коме је додирнуо нека питања, која стоје у вези са учитељским положајем. На првом месту изјавио је г. Министар, да. су му познате све тешке прилике, у којима се налазе српски учитељи, но да се нада, да ће се целокупно стање у земљи окренути на боље, а тада ће и члан 64 зак. о осн. школама бити повраћен. Да се пак ово стање рекао је г. Министар — окрене на боље,-и да целој земљи донесе користи потребно је, да сви, колико год нас има у служби државној, будемо вредни, савесни, и одани своме послу, кога смо се латили. Том приликом, говорећи о важности нашег рада у школи, г. Министар је додирнуо једну немилу појаву у целој просвети налној, која задаје доста посла Министарству 4 школи доноси грдне штете. а то је врло велики број молаба за одсуство од дужности, што треба у интересу саме наставе свим силама сузбијати, Правом, које му је укинућем чл. 64 дато не мисли се користити, јер нема потребе, а тако исто противан је пракси, која је уведена при пензионо