Učitelj

Н= > –

ГЛАСНИК

вању учитеља-ца. С те стране —- рекао је г. Министар — могу сви школски раденици бити потпуно сигурни.

Овом приликом г. Министар је изјавио: да питање о надзору сматра као важну погодбу за напредак основне наставе, јер по садашњем централистичком уређењу наших осн. школа, апсолутно је немогуће Министру да прати рад толиких учитеља, а да се не огреши о поједине раднике. Све реформе, које мисли заводити, кад настане могућност за то, биће предмет саветовања са осталим школским раденицима, рекао је г. министар, молећи и Главни Одбор Учитељског Удружења, да му буде искрени помагач у питањима основне наставе. На послетку је г. Министар благодарио члановима, Га. Одбора на доласку, обећао задржати помоћ друштвеном листу и изјавио своју готовост, да ће радо примити сваку представку, која би ишла у прилог напретку основне наставе.

Ми смо захвални г. Министру Просвете ни срдачном пријему и доброј вољи, да учини што треба за напредак основне школе и побољшање положаја наших учитеља. ;

Учитељеки премештаји. — Бивало је до сада, да су се премештаји учитељски у приличном броју вршили концем првог течаја, нарочито после промене у Министарству просвете. Због "тога су нас многи из унутрашњости питали, хоће ли и сада тако бити. Извештени у самом Министарству о томе, у стању смо јавити: да г. Министар просвете неће чините никакве размештаје у току ове године, сем попуњавања празних учитељских места, а одобраваће и добровољне размене онима, који поднесу молбе. Исто тако неће неће се одобравати молбе за одсуства од дужности, којих је врло велики број за ово кратко време, понајвише од наших учитељица,

Нису се примили дужности. г. г. Урош Благојевић, Михашмло Станојевић и Лаза Обрадовић учитељи, који су од зборских управа по чл. 28 изабрани за чланове Главног Одбора Учитељског Удружења, нису се примили ове дужности.

Добротвор Учитељеког Удружења. Поречки одбор радикаане странке. и другови пок. Милутина Гајића судије првостепеног Суда, који је умро Јануара ове године у Неготину, ценећи врлине покојникове уписади су га за члана добротвора Учитељског Удружења. Хвала председнику одбора г. Николи Зарићу и осталим друговима и пријатељима покојниковим на овом племенитом делу! Нека је мир пепелу покојника, кога АНДА и пријатељи овако цене и поштују !

_Ручни рад у мушкој школи, — У ранијој свесци јавили смо, да је удружење за увођење ручног рада отворило школску радионицу овде, у школи на Дунавском крају. Радионицу походе ученици Ш ТУ и У раз. осн. школе и има их свега 47. Ученици походе часове врло уредно. што доказује, да се деца јако интересују и да воле рад. Често пута ученици моле наставника да раде и после часова, па и празником.

Поред ове радионице у Београду, отвориће се како О почетком другог течаја и радионица у Краљеву. Вредни тамошњи учитељ г. Ж. А. Поповић са својим колегијумом приредио је забаву у корист ручног рада, на којој је пало око 100 динара чиста прихода. Поред овога, општина краљевека помогла је са 200 динара ову установу, те ће се тако мођи набавити све, што је за почетак посла потребно. Нашим колегама у Краљеву желимо истрајност и успех у залочетом послу, а свесним краљевчанима, благодаримо на указаној помоћи!