Učitelj

43() ИЗВЕШТАЈИ И САОПШТЕЊА

ИЗВЕШТАЈИ И САОПШТЕЊА

Пеготин!! 16 дек. 1896 2.

Учитељеке невоље. У овоме крају, дешавају се такве немиле појаве, с неким нашим учитељима, на које ваља свратити пажњу, и којима у интересу школе и учитељског угледа, треба потражити дека. Учестаност таквих појава, натерала ме је, да неколико таквих, преко учитељског органа _ пзнесем.

У селу Т. председник је један сеоски трговчић, У тој школи је био један вредан и карактеран учитељ. Ожењен је и има ситну децу. То село има и женску школу, у којој је радила једна госпођица, која поред доброг рада у школи, уме да цени свој позив и свој образ.

Једном, кад учитељ бејаше болестан, а учитељица сама у школи, председник општински, који је и ипаче познат. са свога ноћњег тумарања по селу, шаље учитељици писмо, у коме изјављује своје гадне пожуде, титрајући се чашћу једне девојке, која је те худе среће, да јој и овакав човек може бити председник школског одбора. 6

Учитељица запрепашћена тиме. одлази кући болеснога учитеља, да тражи од њега заштите. Учитеља је то јако дирнуло, и он узимље учитељицу у заштиту. Но заштићавањем учитељице, навлачи на себе гњев сил„нога председника, и за учитеља као и за учитељицу настају црни дани. Ноћу им се постављају страже око куће. Тужакају их министарству. Стварају им кривице, и узимљу их на одговор. Посав зивкања и саслушавања, управо за ништа, општински их суд. разуме се по наредби председниковој, казни са по десет бана затвођа. Жаабу противу осуде суд неће да прими, за то су је предали пошти, али и то је било узалуд. Среска власт неће да. удари на свога председника. При свем том учитељ и учитељица не попуштају, за то председник бесни и даље; стваре нове кривице и осуђује на већи затвор. Жалбу опет не прима. Кад је преко поште. примљена жалба, упућена среској власти, она је пресуду одобрила. Још је остало да се види, шта ће по тој ствари учинити већа власт. То ћемо тек видети.

Због тога сукоба са председником, премештени су по потрвби и учи"тељ и учитељица. Тиме је опет председнику дата сатисфакција, који и сада седи на своме месту, да у селу шири морал и вежба се у писању љубав. писама. Ето, колико имамо заштите ми, учитељи, код наше просветне власти !

До села Т... је селе Р,.. Ту су пет учитеља, који су долазили један за другим, били скоро једнаке судбине.

1) Пуштамо ово писмо нашег друга А. Пантића, које и сувише јасно илуструје прилике, у којима живе, боре се, и раде српски учитељи. Ма да са других крајева немамо оваквих извештаја, ипак верујемо, да су учитељи претрпели многе бедв и невоље, јер је било много таквих људи, председника општинских, који тај положај могу имати само у нередовним приликама, какве су до скора биле у нашој земљи.

Зло је у уређењу наших осн. школа које треба што Бо исправити, па тада неће бити оваквих појава.