Učitelj

450 НА 147

РУМУНИЈИ

" Упућују своје месечне извештаје обласним инспекторима о извршеном прегледу у тиколама свога округа. Тако исто онп састављају и годишње извештаје о школама свога, округа. Е Они контролишу и све приватне школе и старају се да се у њима тачно предаје по програму државном.

Отварају нове школе и уводе ново-постављено учитеље у своје дужности. Присуствују при предаји дужности и променама учитеља. Предлажу наставнико за казну и старају се о извршењу истих.

Окружни ревизори дужни су најмање 12 дана у месецу бити у ревизији својих школа.

У свима основним школама постоји регистар у коме ревизор бележи своје примедбе и ревизију извршену кога дана, месеца и године. |

Канцеларије окружних ревизора налазе се у окруже ним начелствима сваког округа. Од начелства имају канцеларију, огрев и послугу.

На место ревизора, могу се поставити и подревизори, који имају исте дужности као и ревизори,

Нико неможе бити окружни ревизор, ако није био најмање 1 године наставник варошке основне наставе.

Од овога се ослобођавају они које затекне овај закон у тим положајима или су били најмање 9 године окр. ревизори. Ово исто вреди и за подревизоре.

Плата је ревизору 300 динара месечно и 200 динара месечно за путовање.

Подревизорима је систематска плата 150 динара и 100 динара за путовање. —

Повишице нема, осем у случају аванзмана у већи положај. За пензију свима чиновницима задржава се 157 месечно.

Ма како, да је закон о сталној ревизији користан и · добар, он је у Румунији створио од учитеља једну секту људи, која се може рачунати, да не спада у ред слобод-