Učitelj

468 · О СУЗБИЈАЊУ ЛАЖЉИВОСТИ 5

њихово спречавање а кад се заразе појаве неговати болесника како. ваља и спречавати, да се зараза даље шири; другим речима: радити на томе да.се благостање у народу подигне, да наш народ и материјално и телесно и умно напредује, то је поље рада достојно учитеља и свештеника његових, и најјаче оружје у борби противу заразних болести. -

Мени, као школском лекару, спада у дужност да вам на ово обратим пажњу и ја ћу се радовати, ако сам вас овим предавањем могао бар заинтересовати.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

0 СУЗБИЈАЊУ ЛАЖЉИВОСТИ'

Једна од великих незгода, које се јављају често у моралном васпитавању код извесних васпитаника, јесте лаж. Овај порок, који се развија често на штету каквих корисних моралних особина, не само што смета ' правилном моралном развитку васпитаника, него. оставља. за собом врло опасне посљедице, од којих пати не само та. индивидуа него и читаво друштво. Опасност, која усљед лажљивости произилази, у толико је значајнија, што су са њом скопчане и многе: друге штетне моралне особине, које махом из ње и проистичу, и од којих постаје веома осетан утицај на цео морални живот човеков. А што је најопасније, то је, што кад се тај порок већ једном у младости укорени, не избија се лако ни у старости, па и при најбољој вољи и пажњи и саме индивидуе, која се навикла на лагање. Спречити и сузбити наклоности к лагању док је дете у првом добу моралног развитка, док је у домашају првих и најглавнијих Фактора. у васпитавању, значи спречити поворку многих рђавих навика, значи осигурати у многоме основу, на којој ће се чврсто држати целокупна зграда моралног живота. човековог.

Да се запитамо најпре, шта се подразумева обично под лажју 2

Под лажју разумевају се обично намерне, свесно изречене неистине — дакле речи, којима се оће извесна тенденција, да прикрије.. Али под лажју треба разумети не само лажне, тенденциозне речи, него и намерне двосљ аслице, неодређености у говору, устезање, претварање, гутање и неисказивање речи, варање и лицемерство.

| Читано на београдском учит. збору 24. Јуна 1896 г.