Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД А 499

Не мислимо овде говорити о овоме стручноме листу наших лекара, него смо наумни скренути пажњу друговима. на лист „Народно Здравље“, који иде као додатак уз у Архив“ а издаје се и РА у месечним свескама и стаје ва годину 4 дин. или круне.

Нашим друговима у опште, а нарочито онима по селима, лист овај може бити од велике користи, јер се у њему пишу популарни чланци из хигијене. Наш народ као да је најмање обавештен како треба да чува своје здравље и здравље својих укућана. Најобичнија. хигијенска правила њему су веома слабо позната. Овоме је листу пак задатак да шири лекарске поуке по народу, а учитељ је најпозванији, да сваком згодном приликом народу коју и о томе проговори, а драгоцена материјала довољно ће му давати „Народно Здравље“.

Новац за лист шаље се: др-у Јовану Данићу, Београд.

Српски пчелар, илустрован орган за српске пчеларе. Излази једанпут месечно у Срем. Карловцима. Главни уредник Јован Живановић а одговорни Иван Маширевић. Цена 2. Фор. или 5 динара на годину.

Овај стручни лист за српске пчеларе. стоји под заштитом Његове Светлости карловачког патријарха Георгија Бранковића а главни му је уредник професор Јован Живановић, који је многим нашим друговима познат од пањске године, када је у Топчидеру држао практично предавање из пчеларења. Свима који се баве пчеларењем овај је лист добро дошао, јер ће их обучавати рационалном пчеларењу и помоћи да се та грана наше привреде што више оснажи. Колико нас је обрадовало, када смо из првог броја овога листа прочитали, да се пчеларство као обавезан предмет предаје у карловачкој богословији! Доиста, то само и јесте најбољи пут и начин да се пчела, та света животињица, као што је зове г. Жеивановић што више одомаћи и негује у нашем народу. — Претплату за Србију прима књижара Мите Отајића у Београду. | | "Ивнк.

Б. БИБЛИОГРАФИЈА. ·

Годишњица Николе. Чупића књига 16. Београд 1897 г. Цена 9 динара. |

Српски Архив за целокупно лекарство, орган српског лекарског друштва. Уређује др. ЛА Данић, Београд, П1 св. 1897 год. Цена 2 —

Српски пчелар илустровани орган за српске пчеларе. Излази

једанпут месечно у Срем. Карловцима. Главни уредник Јован Киу 38»