Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ “ 548

(

да се овај- предлог одбаци, пошто деца поч. Филиповића имају матер учиуељицу у Ваљеву, која се Гл. Одбору и није обратила с молбом, но сама Управа.

ТИ

Прочитано је писмо Управе нишког Учитељског збора, којом јавља, да је г. В. Павловић там. учитељ ставио сам забрану на своју плату за дуг од срећака Учитељском Удружењу. Новац ће узимати тамошњи благајник зборски и слати Га. Одбору. Прима се к знању.

У

По писму праве нишког збора, којим моли Гл. Одбор, да одобри поред забаве у корист удружења — приређивање једног концерта, чији ће се приход употребити на хуманб и патриотске цељи решено је: да се приређивање концерта одобри и управа о овоме извести.

У1.

По молби управе лесковачког учитељског збора којом тражи: да Гл. Одбор пошље зборској књижници сва дружинска издања и шаље бесплатно «Учитељ» за ову годину, решено је: да се књижници там. пошљу друштвена издања, а лист «Учитељ» под условом, ако управа скупи бар !0 претплатника, јер лист за сада има из Лесковца само 2 претплатника. |

УП.

По писму г. г. Крсте Денића и Стерија Васиљевића учитеље, којим јављају, да су покушавали да обнове збор за срез пољанички, али им се другови нису одазвали, — решено је: да им се јави, да понова покушају да обнове збор, у противном, да се за чланове могу уписати код Га. Одбора.

у

УШ.

Деловођа извештава, Ра. Одбор, да је до сада обновљено 55 зборова, од којих су 3 нова. Пошто сви стари зборови нису обновљени — решено је: да Главни Одбор упути писма у она места, у којима до сада нису зборови обновљони и позове чланове, да зборове обнове. Ако се обнављање зборова не би благовремено могло извршити, онда нека се уписују за члинове удружења код Гл, Одбора.

1Х.

Према извештају благајника види се, да је ове године приређено мало забава у корист Учит. Удружења, од којих је сваке године Удружење имало знатна прихода. Ма да су прилике за приређивање забаве доста неповољне, мнак је решено: да се нарочитим писмом позову све зборске управе, да у својим местима, приреде по једну забаву у корист Учитељског Удружења.

Х.

Чита се молба г. Јулке удове поч. Николе Костића, учитеља, којом тражи помоћ из касе Учитељског Удружења. Решено: пошто поч. Никола,