Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 669

какви су или с мањим изменама само ови чланци: У 1 одељку под бројем 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 и 18, ауз њих као сувопарнији, али опет као доста добри под бр. 2, 4, 5 и 6. У П одељку под бр. 7, 9, 11 и 13, као добри и као тежи под бр (ев, ду ђе бр ~ « и од бр. 5 неколико загонетака, али с одгонеткама. У ШП одељку бр. 3 и 8 и као тежи бр. 8, 7, 11, (8 и 14. У ТУ одељкубр.8. У У одељку бр. 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10, сви као тежи. У У одељку. бр. 4 као тежи, Остали чланци су неподесни и требало би их заменити бољим, занимљивијим, тако, да они затладе и олакшају деци читање ових тежих и сувопарнијих чланака, које поменух.

Песмице, које су у овом рукопису, готово су све слабе. Које су препеване по чешким песмама изгубиле су веома много од лепоте своје. Ја појмим тешкоћу, коју је писац имао, кад је хтео у ову књигу да унесе и песмице; али никаква невоља није му била да пева и препевава сам, кад нема довољно „јестества« за то. Кад се друго што пише. може писац да узме идеју и да прво рекне хоћу ово овако и овако да изведем; али ми се чини, да код песме треба она сама. да пође из душе пишчеве, а да је не мора пером цедити и на силу чупати из душе своје. И много је боље било, да је писац узео већ. спеване песме наших песника, него што их је на силу сам састављао. Ако се овај рукопис враћа писцу да га поправља, мислим, да му треба одобрити да унесе у ову књигу песме од Змаја, Ненадовића, Вл. Јовановића и др.

Овај рукопис има даље још један осетан недостатак. У њему нема слика, а то је врло потребно за оваку књигу. Две фотографске слике које су додате рукопису овом, не могу се ни узети као неке слике. Једна (друга) отпада већ по том, што иде уз слабу песмицу, која се мора избацити; а друга и ако би остала, може се чинити да је лепа само нама, а не и деци. Ако писац овај рукопис прерађује, треба да унесе бар десетину слика уз нове чланке или да му којт од наших цртача илуструје десетину од садањих чланака. Језик У овом рукопису у опште је правилан, а стил за децу подесан. Не-– знатне поправке би се имале у том да учине и њих би лако било. учинити и у коректури.

Према свему овом, по мом мишљењу, ни овај се рукопис не би могао примити овакав, какав је; али би се могао поправити и допунити, а судећи по оном што је у овом рукопису, држим да ће писац моћи и умети лакше и боље да учини допуне и поправке у овом свом рукопису. него што ће моћи писац другог рукописа, „Смиља“.